Studénkou už opět začaly projíždět rychlovlaky Pendolino

18. srpen 2008

Rychlovlaky Pendolino už opět projíždějí místem tragické nehody ve Studénce. Technici Správy železniční dopravní cesty v neděli večer zprůjezdnili všech pět kolejí, nad dvěma už navíc funguje i elektrické napájení, které vlaky Pendolino potřebují.

První vlaky Pendolino na trase Ostrava - Praha projely na opravené trati jen několik desítek minut po obnovení elektrického provozu. "Od pondělního rána tak byl obnoven provoz vlaku SuperCity Pendolino v plném rozsahu, a to včetně tarifních podmínek, takže ve vlaku je opět třeba mít i příslušné rezervace," upozornil Petr Štáhlavský z tiskového oddělení Českých drah.

V provozu je všech pět kolejí, vlaky ale úsekem stále musí projíždět omezenou rychlostí. "Protože se tam opravovaly koleje, musí být zavedena takzvaná pomalá jízda, bude 50 km/h. Po dvou týdnech začneme rychlost postupně zvyšovat až na tu plnou traťovou," uvedla mluvčí Správy železniční dopravní cesty Anna Kodysová.

Provoz na trati v pátek 8. srpna zastavila srážka mezinárodního rychlíku EuroCity Comenius se zříceným mostem. Ten na zakázku Moravskoslezského kraje opravovala společnost ODS-Dopravní stavby Ostrava. Policie ve středu zatkla dva inženýry ze subdodavatelské firmy. Ti pak byli v pátek obviněni z obecného ohrožení.

autoři: tif , vij , teb
Spustit audio

Více z pořadu