Stromy v Ústí nad Labem ničí škůdci – město jich bude muset stovky pokácet

24. červen 2019 08:26

Nevhodná výsadba a sucho přispěly ke kůrovcové kalamitě v Ústí nad Labem. Stromy napadají i další škůdci – hlavně lýkožrouti a lýkohubové. Město bude proto muset pokácet stovky stromů.

Podle městské dendroložky Jitky Novákové bude náprava škod trvat roky. Napadený strom se dá poznat podle dírek, kterými se škůdci dostávají pod kůru.

„Tady trudy se dostane dovnitř pod kůru a likviduje tam vodivá pletiva toho stromu,“ popisuje Nováková a dodává: „Tady, v ulici Dukelských hrdinů, budeme muset sundat 5 jasanů, a to z důvodu napadení lýkohubem jasanovým a lýkohubem zrnitým.“

Každé podezření musí Jitka Nováková prověřit a stanovit další postup. Kromě jasanů kvůli škodlivému hmyzu umírají také borovice, smrky nebo modříny.

Například v ulici v Důlcích bude nutné v nejbližších dnech pokácet desítky stromů v serpentinách.

„Je to výsadba, která tam byla provedena někdy v 80. letech. Jde o zahuštěnou výsadbu jehličnanů, a to je ten největší problém. To jsou ty stromy, které bývají nejčastěji napadeny,“ vysvětluje Nováková.

Proto je podle ní nutné vysazovat nové stromy postupně, po menších skupinkách – jen tak nebudou v budoucnosti odumírat všechny najednou tak, jak se to děje teď.

Podobný problém řeší i v Chomutově, kde budou muset podle mluvčí města Denisy Špeilové pokácet desítky stromů. Naopak v Mostě jde podle mluvčí města Aleny Sedláčkové jen o jednotlivé stromy.

Spustit audio

Související