Štěstí přeje připraveným

30. červen 2011
Publicistika

Přestože i v našem okolí jsme už během minulého týdne mohli vidět děti třímající vysvědčení, oficiálně končí školní rok až dnes. Zastavení nad tímto přelomovým okamžikem začínajícího léta nazvané Štěstí přeje připraveným nabízí Lubomír Stejskal.

Pocity jsou každý rok stejné. Děti se až na výjimky těší na prázdniny. Mnozí rodiče už méně. Zejména ti mladší musí opět řešit dilema, kam s ratolestmi, když dědeček s babičkou také ještě pracují. A v reformujícím se tuzemském kapitalismu ještě nějaký rok pracovat budou. Nicméně žádná kaše se nejí tak horká, jak se uvaří. Rok co rok stejný problém, rok co rok se ale vždycky nějaké řešení najde. Prostě proto, že se najít musí.


Máme za sebou premiéru takzvaných nových maturit. Většina z téměř sedmnácti procent středoškoláků, kteří při této zkoušce dospělosti neuspěli, bude vinit především toto nové pojetí maturit z toho, že si na cestu k moři místo detektivky zabalí studijní materiály. Před podzimním opravným termínem poslední prázdniny poznamenané povinností navíc. Pětina mládeže v maturitním věku tak možná poprvé pocítila, že život není přímočarý. A nebude ani v budoucnu. Ještě mnohokrát pozná nepříjemný dopad pravdivosti lidové moudrosti, že člověk míní, ale někdo jiný mění. A protože jsme na prahu hlavní turistické sezony, není od věci připomenout, že faktorů, jež mění naše plány, je bezpočet. Jednou to muže být sopka na Islandu, jindy revoltující arabský svět, nejnověji stávkující Řekové. A paradoxně také my, Evropané, jako celek.

Logo


Konec školního roku totiž neznamená přelom pouze pro děti. Postihne nemalý počet obyvatel velké části kontinentu. V Německu a Rakousku, což budou v příštích dnech tranzitní země pro tisíce Čechů mířících po dálnicích do letovisek jižní a jihozápadní Evropy, pro to mají známý výraz STAU. Tedy dopravní zácpa. Německý autoklub ADAC na svých webových stránkách upozorňuje, že během nadcházejícího víkendu je nutné počítat se zpožděním na čtrnácti německých dálnicích včetně obchvatu Mnichova. Důvodem je skutečnost, že v polovině spolkových zemí již mají nebo v pondělí začnou letní prázdniny. A také většina Němců zamíří k jihu. K nim je nutné, podle informací ADAC, připočítat Belgičany a Holanďany. Ani naši policisté si neberou servítky: nejen u sousedů, ale také na tuzemských silnicích očekávají od dnešního dne něco jako dopravní očistec.

Co ale s tím? Před přáním vydařené dovolené a bezpečné cesty tam i zpět snad jen malé připomenutí. Že štěstí přeje připraveným.


autor: Lubomír Stejskal, Karlovy Vary
Spustit audio