SteelPhaze propojuje kov a dřevo, dva bratry i Sedlec-Prčice

5. duben 2024

Prčický kovář Franta Trpka si svou uměleckou kovářskou dílnu založil hned po škole. Jeho zakázková výroba obnáší nejrůznější kovářské práce. Nejraději ale propojuje kov se dřevem. Právě proto nově se svým bratrem truhlářem založili společné rodinné podnikání – SteelPhaze. Propojili nejen kov a dřevo, ale také Sedlec-Prčice.

Město Sedlec-Prčice v roce 1957 vzniklo spojením dvou obcí, které dodnes rozděluje Sedlecký potok a dodnes také velmi dlouhá samostatná historie obou míst. Říká se sice, že mezi dávnými sousedy dodnes jiskří mírná rivalita, několik místních se naopak snaží o maximální propojení – například v rodinném podnikání.

Prčický kovář František Trpka si otevřel svou kovářskou dílnu hned po dokončení studií oboru umělecký kovář v Soběslavi. Nedovedl si představit, že by po škole začínal jako asistent v cizí dílně. Chtěl být hned „sám svým pánem“. Rodiče syna podpořili, ale začátky rozhodně nebyly jednoduché. Měl ale do vlastního podnikání odvahu, byl šikovný, korektní a přijímal jakoukoliv menší zakázku. Práce přibývalo a velmi rychle k sobě potřeboval dalšího pomocníka. Měl štěstí. Podařilo se mu najít skvělého mladého kolegu Vojtu Řeháčka, kterého zaučil a společně pak prčické umělecké kovářství dále rozšířili.

Kovařina, která vyžaduje jemnocit

Kovařina je těžká i poněkud špinavá práce a svou profesi proto musí každý kovář skutečně milovat. Navíc není snadné se jako kovář uživit. Prčická kovárna je proto rozdělená na dvě části. Hned u vstupu najdete objemné komponenty, ze kterých vznikají například velká kovová vrata, ploty a brány k rodinným domkům.

Prčický kovář František Trpka

V zadní části je pak umělecká dílna, kde se vyrábí nejrůznější kovové umělecké předměty na zakázku. Najdete tu výheň i kovadlinu, na které František Trpka rozžhavenou ocel modeluje do nejrůznějších tvarů. Právě při umělecké kovařině doslova roztaje. Může pak naplno využívat svou kreativitu a konečně si také na chvilku odpočine od těžké práce. Každý jeho výrobek totiž nejprve vzniká v představách, které postupně rýsuje a kreslí do skicáře. Teprve když je s návrhem spokojený, pustí se do práce. Mezi jeho výrobky na zakázku najdete například kovové stojany, svícny, světla, lustry, postele, nábytek, krbové doplňky, mříže, kliky, panty, kříže... Zkrátka vše, co si kdo objedná.

Začíná Ocelová fáze

Dnes má František Trpka další rodinné podnikatelské plány. Pokud si dobře prohlédnete stůl, u kterého vypracovává své návrhy na umělecké kovářské výrobky, je to rustikální nábytek, kde je designově skvěle propojený dřevěný masiv s kováním.

Dřevo je totiž Františkova druhá láska. Možná i proto si dobře rozumí se svým bratrem Jaroslavem. Ten má totiž naopak truhlárnu v Sedlci. A tak, zatímco je mezi Sedlcem a Prčicí odjakživa zdravá rivalita stále „cítit ve vzduchu“, bratři Trpkové se rozhodli svá sedlecko-prčická podnikání zcela propojit. Založili nový společný projekt výroby rustikálního nábytku – SteelPhaze, neboli Ocelová fáze. Spojili své síly i nadání, pracují s dřevěným masivem a kovovou konstrukcí a postupně tak budují jedinečný rodinný projekt.

A kde se nakonec nábytek finalizuje a montuje? Rozhodně se neřeší, jestli v truhlárně v Sedlci nebo v kovárně Prčici. Finalizace výrobků probíhá doslova tam, kde to je právě nejpraktičnější. Někdy proto pojedete pro objednávku do Sedlce, jindy do Prčice, ale vždy vás přivítají usměvaví bratři František a Jaroslav Trpkovi.

Spustit audio