Stavební úřad zamítl demolici Roklanské chaty na Šumavě

29. leden 2023 19:20, aktualizováno

Stavební úřad zamítl demolici Roklanské chaty u Modravy na Šumavě. Správa tamního parku na ní ale dál trvá, a to i přes odpor tisíců lidí.

Dům vznikl ve 30. letech minulého století nedaleko hranic s Německem podle návrhu stavitele Karla Houry. Sloužil turistům, za minulého režimu pak pohraničníkům. Po vzniku Národního parku Šumava se chata ocitla v přísně chráněném území. Je napadená dřevokaznými houbami a vedení parku požádalo o její demolici. Tu ale příslušný stavební úřad zamítl. Dle vedoucího úřadu Jana Egera může o odstranění stavby požádat pouze její vlastník a správa parku doložila dokumenty k vlastnictví jiné stavby na jiném pozemku.

Správa šumavského národního parku s rozhodnutím nesouhlasí. „Chata je v kritickém stavu a je v podstatě neopravitelná. Bylo by možné nechat ji stát, ale aktuálně je přístupná z německé strany a v létě k ní přicházejí návštěvníci, které by chata mohla ohrozit vzhledem k tomu, že hrozí její zřícení,“ vysvětluje mluvčí správy Jan Dvořák. „Proti rozhodnutí úřadu se určitě odvoláme a věříme, že budeme úspěšní, jelikož o vlastnictví chaty nemůže být pochyb.“

Proti zbourání se postavili turisté. Vznikla i Petice za záchranu Roklanské chaty, jejímž autorem je senátor Tomáš Jirsa z ODS. Dosud ji podepsalo více než 5 200 lidí. Petice, která má doputovat do Senátu, říká: Nenechme dnes zničit památku, která přečkala období fašismu i komunismu. O osud Roklanské chaty se zajímá také místopředseda Klubu českých turistů Petr Čonka. Dle jeho názoru má ale zachování chaty význam pouze v případě, že bude zpřístupněna turistům, kteří ji budou moci využívat. Což znamená, že by se muselo investovat do její obnovy.

Právě to ale dle Jana Dvořáka není možné. „Vyhodnocení EIA, tedy posouzení vlivu na životní prostředí, hovoří jasně. Jakákoliv činnost v této oblasti by měla výrazně negativní vliv na populaci tetřeva hlušce. Není tedy reálné chatu obnovit ani zpřístupnit.

autoři: Lukáš Milota , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio