Stát v kraji a kraj ve státě

29. září 2003
Publicistika

Náš stát a vaše kraje, a nebo opačně. V takto jednoduchém nastavení se odehrává ostrý souboj o kompetence a mimo jiné i o dluhy nemocnic. To je úvodní věta komentáře Jiřího Tomáše Blažka.

Náš stát a vaše kraje, a nebo opačně. V takto jednoduchém nastavení se odehrává ostrý souboj o kompetence a mimo jiné i o dluhy nemocnic. Ve stejném duchu se odehrála i ta část nedělní televizní Sedmičky na stanici Nova, která se zabývala oddlužením nemocnic, pozdními platbami distributorům zdravotnických pomůcek i léků, ale v poslední době i možností pozdních výplat mezd personálu nemocnic. Jak víme, například v Klatovech už nehovoří o možnosti, ale o realitě; mzdu za srpen nedostali zaměstnanci tamní nemocnice osmnáctého září, ale až minulý pátek a někteří dokonce až dnes. Je lhostejné, že tentokrát v televizi diskutoval sociálnědemokratický poslanec Zaorálek za stát a občanskodemokratický hejtman Bendl za kraje, protože po volbách to může být jinak. Faktem dnes je, že stát řídí především ČSSD a kraje z většiny ODS. Rozpor je to viditelný na první pohled a jeho neblahé působení rovněž. Co se klatovské nemocnice týká, věc je prozatím vyřízena tak, že kraj odkoupil pohledávku nemocnice u Všeobecné zdravotní pojišťovny a nyní bude zhruba patnáct miliónů korun vymáhat na ní. Je lhostejné, že jde o nesystémový a nestandardní krok, protože situace si žádala bleskové řešení, reagoval kraj dobře. Otázka je ovšem nasnadě: jak dlouho to takhle půjde dál? Budou kraje i nadále odkupovat pohledávky nemocnic a namísto toho, aby se krajští úředníci zabývali koncepčními úkoly stanou se z nich vymahači dluhů? Všeobecná zdravotní pojišťovna neplatí nemocnicím, nemocnice tak neplatí dodavatelům a distributorům, přestávají platit i svým lidem. Logické by tedy bylo začít s pořádkem u největší pojišťovny, ale ta řekne, že špatný je celý systém, a... má pravdu.

Podotkněme, že i ve velmi špatném systému lze najít cesty, jak hospodařit lépe, ale prozatím jen málo lidí to ve státní sféře dělá poctivě. Není jednoduché najít mechanismus, s kterým by byli spokojeni zdravotníci i pacienti; optimální systém hledá bez valných výsledků celý svět. Do špatného systému našeho se promítá i ne zcela podařené územně právní uspořádání, ve kterém jsou navíc demokraticky zvolení krajští radní ve většině z ODS a v opozici je ČSSD, kdežto do parlamentu prohlasovali voliči více sociálních demokratů a v opozici je ODS. Tímto sice jistě neobjevuji Ameriku, ale znovu podtrhávám zásadní konflikt a střety v politické vertikále řízení státu. Politiky zcela nesmyslně používané věty o "našem státu a vašich krajích" jsou navíc velmi nebezpečnou hračkou. Politik má vědět to, co je známo a co i zde opakujeme často; stát je nic a kraj není o nic víc. Teprve lidé uvnitř těchto celků jim dávají smysl, oni si ty hranice a například i tu zdravotní péči platí. Milé politické strany, vězte proto, že ani stát ani kraj není majetkem politických stran. Obcím a městům a občanům v nich má sloužit jak politik, tak kraj i stát.

Logo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.