Starosta Náchoda Jan Birke: Práce ve sněmovně mi bude i nebude chybět. Vše špatné je pro něco dobré

14. prosinec 2021

V čase předvánočním spolu se starosty velkých měst Královéhradeckého kraje bilancujeme a ohlížíme se za rokem téměř minulým. Dnes k nám do studia zavítal starosta Náchoda Jan Birke z ČSSD.

Jan Birke z ČSSD

Jan Birke (1. června 1969, Náchod)

český politik, od října 2013 do října 2021 poslanec Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, v letech 2012 až 2019 a opět od roku 2020 zastupitel Královéhradeckého kraje, od roku 2010 starosta města Náchoda a mezi lety 2017 až 2018 místopředseda ČSSD.

Pozvěte nás do předvánočního Náchoda. Máte tam krásný vánoční strom na náměstí, takže atmosféra už je vánoční?
Bezesporu. Samozřejmě na jednu stranu je to nádherný adventní čas, vánoční strom v Náchodě je už podvanácté jeden z nejkrásnějších stromů široko daleko, my si na tom dáváme hodně záležet. Jde většinou o dar nějakých dobrých lidí, kteří darují strom městu Náchodu.

Probral jsem se z volebního výsledku a zjistil, že pořád musím mít nohy pevně na zemi a mluvit tak, aby mi lidé rozuměli.
Jan Birke, starosta Náchoda (ČSSD)

Bohužel letos, a moc mě to mrzí, kvůli epidemické situaci, jsme nemohli rozsvítit vánoční strom s dětmi, protože to je vždy úžasná událost, když se sejde na náchodském náměstí nějakých 6 000 lidí. Odpočítáme adventní čas, rozsvítíme první adventní svíčku, rozsvítíme vánoční strom. Myslím, že to je vždy ten okamžik, kdy v Náchodě začnou Vánoce. A k tomu ještě neodmyslitelně patří, že si starosta města poprvé navlékne vánoční ponožky. To už je také taková tradice. Tenkrát to vzniklo vtipem a sázkou, jestli jsem schopný mít skutečně těch 24 ponožek. A přiznám se, že moje žena od té doby velmi dbá na to, abychom jich měli nejen 24, ale každý rok aby se řádně obměňovaly.

Jaké máte dnes?
Dnes mám zelené. Se sobem a se sněhulákem, takže také vánoční.

Čtěte také

Jaký byl letošní rok v Náchodě?
Já se přiznám, že jsme už dlouho obklopeni pandemií a já tomu nechci předvánoční čas věnovat. Zmíním to opravdu jen velmi okrajově. Bohužel se covid-19 nevyhnul ani mé osobě, 8. února jsem dostal covid a musím říci, že mě to málem stálo život. A víc k tomu asi není potřeba co dodávat. Bohužel, opustil mě kamarád Pavel Heczko, který tu situaci nezvládl a zemřel právě na covid. Tedy únor a březen byly neuvěřitelně smutným, těžkým a nesmírně složitým obdobím. Když to posunu dál, tak letošní rok byl přelomový, protože jsme připravili rekordní rozpočet v Náchodě, ten se točil kolem 300 000 000 Kč. Intenzivně jsme stavěli, i přesto, že začala být trošku postcovidová krize, kdy především ve stavebnictví ceny prací letěly horentně nahoru. Jen přiblížím třeba rekonstrukci 10 bytových jednotek, kam jsme chtěli nastěhovat mladé rodiny. Z 15 000 000 se cena vyšplhala na aktuálních 32 000 000. To je zvýšení o 100 procent. Tedy neuvěřitelné částky. A pak už se rozhodujete, jestli ty investice neodložíte.

Jan Birke ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

A v neposlední řadě musím zmínit i klíčový moment politický pro mě a to byly parlamentní volby, kdy jsme poprvé v životě prohráli. Já jsem prohrál první volby a byla to pro mě rána. Mnohokrát jsem říkal, že jako otužilec by měl každý politik skočit do studené vody, aby se probral. Já jsem nemusel nikam skákat, probral jsem se z toho volebního výsledku a zjistil jsem, že pořád musím mít obě dvě nohy pevně na zemi a musím mluvit jazykem, aby mi lidé rozuměli.

Čtěte také

Sociální demokracie, nejstarší politická strana u nás, nemá po volbách ani jedno jediné místo v nové Poslanecké sněmovně. Bude vám chybět práce v dolní komoře Parlamentu?
Bude a nebude. Vše špatné je pro něco dobré a v tomto okamžiku si v tom hledám především ta pozitiva. Za prvé, mám více času na svou rodinu, kterou jsem opravdu zanedbával. Pak mám více času na své město, z čehož samozřejmě vůbec nemají radost úředníci, protože se každý den opatrně ptají, jestli náhodou nepojedu někam do Prahy nebo na nějakou služební cestu. Protože při mé pracovní vitalitě je to nasazené tempo docela náročné. A v neposlední řadě mám hlavně čas na sebe, na své zdraví, které jsem hodně zanedbával. Některé věci jsem přecházel a bohužel covid mi devastoval cévní systém, takže budu muset jít v lednu na operaci. Ani na tu bych při sněmovní legislativě nebo obecně při onom sněmovním rytmu neměl absolutně čas.

Jan Birke, starosta města Náchoda

Pojďme se podívat k vám do Náchoda. Mluví se často o revitalizaci zámeckého kopce.
Já se na to nesmírně těším. Je to jedna z největších investic vůbec z hlediska parků, možná dokonce v celé České republice. Ten park bude stát přes 250 000 000. Je to park velký, má přes 5 hektarů, a teď se vrací v čase o 200 let zpátky. Páter Regner zakládal ovocné sady a celý park na náchodském zámeckém kopci, a my kopírujeme 200 let starý projekt a vracíme ho zpátky do původního stavu.

Do nového roku mám dvě přání. Abychom byli všichni zdraví a měli i trochu štěstí. Pak věřím, že zvládneme úplně všechno.
Jan Birke, starosta Náchoda (ČSSD)

Na kopec se vracejí skály, vrací se tam šeřík a ovocné sady, dělají se nové zámecké schody. A celý zámecký kopec se rozsvítí. Vrátí se tam také svatý Jan Nepomucký, tedy věci, které bohužel bolševik zdevastoval. Vše dáváme do pořádku, repliky nebo originály, a vracíme zpátky na zámecký kopec. Všichni se těšíme, až to bude hotovo.

Čtěte také

A potom samozřejmě velká událost, když jsme po 30 letech konečně koupili lázně do městského vlastnictví. To je velký objekt lázní, kde byla starodávná, krásná, úžasná minerální voda Ida. Koupili jsme tyto minerální lázně, ale ekonomická situace v lázeňství není jednoduchá. Město Náchod je tedy dnes vlastníkem a v lednu začneme rekonstruovat park, nebudeme na nic čekat. Začneme okamžitě rekonstruovat park, kde jsme našli neuvěřitelné skvosty. Jsou tam tři čínské sekvoje, vzácné stromy. A bych zmínil i to, že jsme si vypůjčili hradecké architekty z tamního magistrátu. Požádali jsme je o spolupráci a pracují pro město Náchod. Jsem z toho nesmírně nadšený, protože nám nakreslili úžasný spolkový dům, který bude sloužit pro všechny spolky v Náchodě. Je nádherný, ze skla i ze dřeva, krásná stavba. Bude stát v centru města vedle kina, v tuto chvíli probíhá výběrové řízení. Moc se na to těším, mám jen jednu starost a to je cena stavebních prací. Protože spolkový dům v květnu stál 52 milionů rozpočtově a teď už stojí 62. Tak se trošku děsím, až otevřeme nabídky.

Jan Birke, starosta města Náchoda

Máte nějaké přání pro naše posluchače do nového roku a k Vánocům?
Mám dvě přání. Já přeji všem, přeji to každý rok a nehodlám na tom už nic měnit, už jsem příliš starý, abych měnil názory, přeji krásné Vánoce všem, aby je prožili se svými nejbližšími, s lidmi, které mají rádi, a se svými rodinami. A pak do nového roku 2022 mám dvě přání. Aby všichni byli zdraví. A aby měli ještě tu druhou ingredienci, aby měli trošku štěstí. Protože když budou zdraví a budou šťastní, tak budou mít dvě základní ingredience, aby zvládli vše, co je před nimi, to zlé i to dobré. To přeji všem z celého srdce. Protože vím, že když budou lidé zdraví, tak zvládnou úplně všechno.

Celý rozhovor se starostou Náchoda Janem Birke si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související