Spor o cenzuru

17. únor 2011
Publicistika

V Chodově na Sokolovsku řeší část opozice a vedení města zajímavý problém. Jde o nová pravidla týkající se zveřejňování názorů politických v městském zpravodaji. Tématu se v příspěvku Spor o cenzuru věnuje Lubomír Stejskal.

Jedni hovoří o cenzuře, druzí o racionálním využití plochy radničního zpravodaje. Spor nastartoval návrh redakční rady měsíčníku, aby od příštího čísla byla vyjádření politických stran a jejich představitelů publikována jako placená inzerce. Tedy nikoli zdarma jako dosud. Zástupci opoziční strany Věci veřejné v tom spatřují čertovo kopýtko. Snahu vzít straně možnost prezentovat vlastní názory. Hovoří o jedné z nekalých praktik chodovského starosty Josefa Hory. Ten kandidoval na listině Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst, které získalo při loňských komunálních volbách v Chodově osm mandátů. Bylo to nejvíc ze všech zvolených subjektů. Věci veřejné obsadily v jednadvacetičlenném zastupitelstvu křesla dvě. Důležité je také zmínit, že do chodovského zastupitelstva se dostalo celkem osm stran a hnutí. Kdyby chtěly všechny rovným dílem publikovat ve zpravodaji své názory, vize a proklamace, stala by se z měsíčníku politická střelnice. Přesně toho se obává starosta Josef Hora a doplňuje, že poslání periodika je z podstaty věci jiné. Nabízet má nikoli politickou propagandu, ale užitečné informace týkající se dění ve městě. Z jeho vyjádření je zřejmé, že s návrhem redakční rady souhlasí.

Mají tedy chodovští zástupci Věcí veřejných pravdu v tom, že se jedná o cenzuru? Odpověď je dvojí. Nikoli kvůli tomu, že své politické názory mohou prezentovat formou placené inzerce. Pravdu by měli pouze v případě, že by zpravodaj využívaly, byť skrytou formou, k vlastní propagaci pouze ty strany a hnutí, které tvoří vládnoucí koalici. Zatímco opozici by bylo něco takového odepřeno. To by pak byla nejen cenzura, ale něco mnohem horšího. Říká-li však chodovský starosta, že diskutované opatření se týká všech politických stran a nejsou namířena proti žádnému konkrétnímu uskupení, pak o cenzuru či diskriminaci samozřejmě nejde.

CHodov

Je na chodovské opozici, aby si dodržování nově nastavených pravidel pro vydávání radničního měsíčníku náležitě ohlídala. A na poplach začala bít teprve tehdy, až bude mít v ruce nezvratné důkazy.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.