Spalují nejen jazyk, ale i přebytečná kila. Zkuste chilli papričky

21. srpen 2017

Snažíte se zhubnout? Zkuste do stravy zařadit chilli papričky. Ty obsahují kapsaicin, což je účinná látka, která způsobuje pálení, ale má i mnoho blahodárných vlastností. Například urychluje metabolismus, což znamená, že po chilli papričkách rychleji trávíme.

Chilli papričky jsou vhodné i pro diabetiky. „Pokud si uděláte jídlo s chilli papričkami, tak pro srovnání hladiny cukru spotřebujete mnohem míň inzulinu, než kdybyste snědli to stejné jídlo bez chilli papriček,“ říká gurmán Ivan Suchý. Sám se dostal k chilli papričkám už jako student během vaření ve společném bytě. Aby mu ostatní studenti neujídali věčně jídlo, začal do něj přidávat pálivé papriky. A osvědčilo se mu to. Zároveň začal pálivým jídlům přicházet na chuť, objevil spoustu receptů a inspirace.

S chilli kořením je to stejné jako s olivami

Když poprvé ochutnáme olivy, většinou nejsme nadšeni. Na chuť jim přicházíme postupně. A učíme se rozeznávat jednotlivé chutě chilli papriček, kterých jsou stovky druhů různé síly pálivosti.

Vynikající jsou chilli papričky v čerstvém stavu. Můžeme si jimi poklást chleba s máslem. Nebo lehce na olivovém oleji osmahneme kousky papriček s cibulkou a přidáme napůl uvařené špagety. Kapsaicin je rozpustný v alkoholu i v tucích, takže pálivost se rozprostře po celé ploše jídla. Na druhou stranu některé aromatické papričky se nehodí k tepelnému zpracování, protože se vařením zcela vytratí jejich vůně.

Chilli papričky
Pozitivní vlastnosti kapsaicinu
  • Urychluje metabolismus, rychleji díky němu trávíte – tudíž je to vhodné pro lidi, kteří chtějí zhubnout

  • Pro diabetiky – pokud si uděláte jídlo s přidáním chilli papriček, tak na jeho strávení spotřebujete mnohem menší množství inzulinu

  • Roztahuje cévy, zlepšuje funkci srdce

  • Snižuje cholesterol

  • Působí antibakteriálně a tlumí bolest - pokud máte rýmu a tzv. protáhnete krk pálivou papričkou, uleví se vám

Vydejte se za chutí chilli do Hradce Králové

23. září se koná Chilli festival Mechov. Dozvíte se, jak chilli používat v kuchyni, profesionální kuchaři připraví ochutnávku specialit s chilli. Akce bude v letním kině v Hradci Králové od deseti do dvaceti hodin.

Chuťovka na závěr

Chilli v kombinaci s čokoládou nebo kávou nemá chybu. „ Je to zajímavé, ale chilli opravdu mimořádně vyzdvihuje chuť kakaových bobů a zintenzivňuje chuťový vjem. Podobné je to s kávou. Zkuste opravdu malou špetku sušených chilli papriček nasypat do kávy a uvidíte,“ říká gurmán Ivan Suchý.

autor: jsl
Spustit audio