Soutěž studentů ve zdobení perníku. Důležitá není jen preciznost, ale i čas, ve kterém vše zvládnete

26. duben 2024 07:51

Ozdobit perníčky drobnými ornamenty je úkol, který nezvládne každý. A co teprve, když je zapotřebí zdobit co nejrychleji a stopky přitom měří čas. Přesně takový úkol měly budoucí cukrářky na soutěži odborných škol České a Slovenské republiky v Nové Pace. Letos se přihlásil rekordní počet soutěžících. 

Čtěte také

„Připravte se. Tři, dva, jedna, start! Vašich 100 minut běží.“ 45 soutěžících z celé České republiky má před sebou na stole položený perník a už bere do rukou cukrářskou zdobící hmotu. „Tvar je libovolný a téma zní: Afrika. Tak uvidíme, co se děvčatům podaří za 100 minut vytvořit, říká ředitelka soutěže Ladislava Kocourková.

Budoucí cukrářka Veronika dorazila na soutěž až od Pelhřimova. A dílo už má krásně rozdělané. „Bude to taková abstraktní a barevná žirafa. Bude mít na sobě takové barevné flíčky.

Důležité je mít k dispozici dobrou cukrářskou zdobicí hmotu. Jak se zadařilo ji připravit? „Včera ještě vypadala pěkně, dnes už je to s ní trošku horší. Neteče dobře z pytlíku.

Budoucí cukrářky na soutěži odborných škol České a Slovenské republiky v Nové Pace

V celé místnosti panuje naprosté ticho, je slyšet pouze šustění pytlíků s náplněmi. Soutěžící Jana z Bydžova se chopila štětce a oranžové a červené barvy. „Dělám africkou ženu, která má místo vlasů mapu černého kontinentu. A budou tam znázorněna i typická africká zvířata, jako slon a plameňák. Ještě nad tím přemýšlím.

Zdobící hmota je sladká a lepí se. Nevadí to? „Určitě ne. Musí pořádně ztuhnout, protože na to bude ještě dál kreslit, usmívá se Jana.

Čtěte také

Jedním z porotců soutěže je známá perníkářka Dana Holmanová. Ta už obchází mezi jednotlivými soutěžícími. „Úplně nejdůležitější je opravdu mít připravenu perfektní polevu. Pokud máte takovou k dispozici, tak potom to zdobení jde víceméně už samo.

A prozradí nám, podle čeho bude výtvory hodnotit? „Můžete hodnotit řemeslnou stránku věci, výtvarnou stránku, také kvalitu polevy. V ideálním případě by se všechny tyto tři záležitosti měly dobře skloubit, dodává Dana Holmanová.

Spousta studentů tady na soutěži v Nové Pace získala také nové a důležité zkušenosti. A prozradili mi, že příští rok se sem moc rádi vrátí znovu.

Budoucí cukrářky na soutěži odborných škol České a Slovenské republiky v Nové Pace
Spustit audio

Související