Soud zahájil insolvenční řízení s hutěmi a kovárnami Pilsen Steel

23. leden 2019 07:42

Krajský soud v Plzni zahájil v pondělí insolvenční řízení se společností Pilsen Steel s.r.o. Podle insolvenčního rejstříku dluží více než stovce věřitelů přes pět miliard korun.

Plzeňské hutě a kovárny Pilsen Steel s.r.o. na sebe podaly návrh na insolvenci a Krajský soud v Plzni s nimi v pondělí zahájil insolvenční řízení. Podle mluvčí soudu Lucie Jíchové bude soud zapisovat došlé pohledávky věřitelů, poté bude zvolen věřitelský výbor. O pozici insolvenčního správce se ihned přihlásila pražská advokátní kancelář AS Žižlavský v.o.s., která řešila předchozí konkurz propojených firem Pilsen Steel a Pilsen Estates v letech 2012 a 2014.

Podle insolvenčního rejstříku dluží podnik více než stovce věřitelů přes pět miliard korun, z toho činí 1,5 miliardy Kč dluhy po splatnosti nad tři měsíce.  Podle ČTK je důvodem návrhu předlužení podniku a zastavení financování ruskou bankou. Společnost Pilsen Steel s.r.o., jejímž majitelem je ruský podnikatel Igor Šamis, už v roce 2013 odvrátila konkurz a v roce 2014 prošla soudem povolenou reorganizací.

Kvůli nejasnému financování přerušily hutě a kovárny Pilsen Steel na dva měsíce provoz

02819211.jpeg

Podnik má zakázky, nemá ale peníze na výrobu. Odbory vidí problém v ruské bance, která má podniku finance zajišťovat. Do konce února chtějí mít plzeňské hutě a kovárny jasno. Zaměstnanci ale bez peněz nezůstanou.

Insolvence firmy skončila 12. června 2014. Od té doby podle předsedkyně odborů Ivanky Smolkové vyplácí mzdy pravidelně a nemá žádné závazky vůči zaměstnancům. Letos 1. ledna zahájil Pilsen Steel dvouměsíční odstávku. Do konce února se mělo vyjasnit financování podniku, který podle Smolkové má zakázky, ale chybí mu provozní kapitál na výrobu.

Problém je v ruské bance

„Problém je v ruské bance, která se zavázala k financování. Problémy s ním už trvají přinejmenším od roku 2016," řekla ČTK Smolková. Jde o banku VEB Kapital, dceřinou firmu ruské státní Vněšekonombanky (VEB). Banka podle Smolkové v současné době řeší vlastní problémy, jejichž důvodem mohou být i sankce EU vůči Rusku. „Z Ruska chodily vždy peníze se zpožděním a nikdy ne tolik, kolik bylo potřeba,“ uvedla Smolková.

Jednatelé podniku uvedli ve zprávě pro soud zveřejněné v insolvenčním rejstříku, že k podání návrhu dlužil Pilsen Steel více než stovce věřitelů 5,01 miliardy korun, z toho 1,524 miliardy Kč jsou dluhy po splatnosti nad tři měsíce. Přes 4,5 miliardy z celkových závazků tvoří dluhy společnostem ve skupině, tedy vlastníkovi nemovitostí Pilsen Estates a firmě Pilsen Toll, která zajišťovala financování hutí, a dále pohledávky Mezinárodní investiční banky a VEB Kapital.

Odbory do dnešního dne podle Smolkové věděly o dluzích firmy v desítkách milionů. Stejně jako zaměstnanci zatím nedostali od vedení žádnou zprávu o návrhu na insolvenci ani o dalším osudu podniku. V posledních dnech ale byly problémy zřetelnější, například po uzavření velké kovárny a modelárny a jejich odpojení od energií. Mzdu za leden by měla firma podle kolektivní smlouvy vyplatit do 15. února.

autor: Michaela Svobodová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související