Soud skončil, rozpaky zůstávají

20. říjen 2011
Publicistika

Toto pondělí se definitivně uzavřela jedna právní kauza, která patřila na západě Čech k nejsledovanějším. Jde o případ takzvaného gangu bratří Zádamských, k němuž se v příspěvku nazvaném Soud skončil, rozpaky zůstávají vrací Lubomír Stejskal.

Co do počtu jich bylo jako apoštolů – rovný tucet. Podle obžaloby tvořili dokonale organizovaný gang, v jehož čele stáli bratři Milan a Petr Zádamští. Obžaloba jim kladla za vinu celou škálu hříchů. Mimo jiné zločinné spolčení, vydírání, podplácení, omezování osobní svobody, nedovolené ozbrojování. Obecně vstoupili do povědomí jako ti, kdo měli v regionu západních Čech terorizovat podnikatele. Kdyby soudy akceptovaly návrh státního zástupce, poslal by je za mříze, dle míry provinění, na dobu od sedmi do deseti let. Tato očekávání se ale nesplnila. Kromě čtyř obžalovaných, kteří dostali mírné tresty za méně závažné činy - nejtěžším z nich je rok ve vězení za výtržnictví – bylo osm ostatních, včetně bratrů Zádamských, osvobozeno. Tak rozhodl v květnu 2009 Krajský soud v Plzni, loni v srpnu pražský Vrchní soud a toto pondělí definitivně Nejvyšší soud. Jak je to možné?, můžeme se ptát. Tak závažná obvinění – a výsledek: splasklá bublina.


Už od plzeňského verdiktu je známo, že důvodem osvobození většiny obžalovaných byla nedůvěryhodnost svědků. Jinak vypovídali na policii, jinak při hlavních líčeních. Otázka proč zajímá nejen veřejnost. Trápila také tehdejší nejvyšší státní zástupkyni Renátu Veseckou. Krátce po plzeňském osvobozujícím rozsudku považovala za nutné zjistit, jestli svědkové nebyli podrobeni nátlaku. V této kauze se nic takového oficiálně nepotvrdilo. Otazníky nad rozpory v chování údajných postižených proto zůstávají. Byli snad vydíráni tak rafinovaně, že to není možné prokázat? Anebo má pravdu Milan Zádamský? Ten to celé označil jako velké faux pas obžaloby, neboť svědci prý nehorázně lhali, což podle něj věděla i policie.

Jednací síň Okresního soudu v Benešově


Případ je od pondělí pravomocně ukončen, ale rozpaky justice nerozptýlila. Rozhodla po právu o vině a nevině obžalovaných – a víc udělat ani nemohla. Tajemství úplné pravdy, včetně důvodů změn ve výpovědích, je skryto za oponou. Ve spletitém zákulisí tohoto příběhu. Poodhalit ji mohou pouze a jedině samotní aktéři. Proto teprve budoucnost ukáže, jestli mezi symbolické poslední slovo v kauze Zádamských a pondělní verdikt Nejvyššího soudu bude možné položit rovnítko.

autor: Lubomír Stejskal, Karlovy Vary
Spustit audio