Smysl pro detail

29. září 2011
Publicistika

Pravidelnou poznámku tentokrát připravil náš karlovarský kolega Zdeněk Trnka. Autor příspěvku si všímá nepříjemných rozdílů prostředí, se kterými se mohou setkat obyvatelé a návštěvníci Karlových Varů.

Před časem se bývalý manžel jedné z významných českých zpěvaček, uznávaný architekt, zmínil o tom, že Češi nemají smysl pro detail. Často si na jeho slova vzpomenu, když procházím anebo projíždím našimi městy. Na jedné straně totiž nabízejí obrázky nově upravených ulic s opravenými fasádami. Ihned vedle anebo za nejbližším rohem se ale nachází něco, co výsledný dojem kazí. Ať jde o špatně upravenou dlažbu, rezavé okapy, nevhodné reklamy anebo prostě jen nepořádek.


Do detailu vymyšlených a fungujících městských čtvrti je u nás ještě prostě málo. A když hovořím o detailech, pak některé z nich městům v Čechách rozhodně dobrou reklamu nedělají. A Karlovy Vary nejsou žádnou výjimkou, ba naopak. Připomenu totiž situaci z okrajové karlovarské čtvrti Stará Role.. V Jabloňové ulici chátrá už takřka 20 let rozsáhlé území s mnoha desítkami garáží. Dnes už nejde o garáže, ale pouhé rozvaliny plné odpadků, hlodavců, narkomanů a bezdomovců. Tohle všechno na dohled bytových domů a dětských hřišť.

Pohled na Karlovy Vary


Do současného a velmi neutěšeného stavu se rozsáhlá lokalita dostala po nájezdech zlodějů a sběratelů kovů po roce 89. Lidé už proto v garážích své automobily dávno neparkují a většina majitelů garáží svoje rozkradené garáže darovala městu. To chce stavby zdemolovat, pozemky nabídnout k dalšímu využití. Jde o chvályhodný záměr, který se ale výměnou politické reprezentace takříkajíc pozastavil. Garáže nejen dál chátrají, ale z místa se stalo doslova rumiště.


Návštěvníci anebo turisté lázeňské metropole tak zažívají při objevení garáží v Jabloňové ulici v Karlových Varech Staré Roli nefalšovaný šok. Místní lidé zase žehrají na to, že takhle si servis radnice ve světoznámých lázní opravdu nepředstavují. Tím spíš, že náklady na život patří právě tady mezi nejvyšší v republice. Rozlehlé rozvaliny na kraji města jsou proto nepříjemným detailem na přívětivém obrazu města. Zároveň ale ostudou jeho vedení. Ať už na radnici sedí kdokoliv…..

autor: zdt
Spustit audio