Smažený uzený řízek v zelném těstíčku a „sklářský“ knedlík

podle Václava Malovického – vlastivědného gastronomického etnografa, spisovatele

Suroviny:

1/2 kg kysaného zelí (kysané nikoliv sterilované!)
4 plátky dobré uzené krkovičky (cca 120-150 g na porci)
3 vejce
hladká mouka
sůl
pepř
palička česneku
mléko
sádlo

Příprava:

Kysané zelí vymačkáme a hodně nadrobno nakrájíme. Česnek oloupeme a prolisujeme. Z mléka, vajec,zelí a mouky připravíme hustější těstíčko. Dochutíme zhruba polovinou rozmačkaného česneku a solí. Plátky uzené krkovičky můžeme podle chuti potřít zbytkem česneku, jemně osolit a opepřit. Takto připravenou uzenou krkovičku zaprášíme moukou, obalíme v těstíčku a smažíme na rozpáleném sádle (můžeme použít i olej) dozlatova. Podáváme se zelným „sklářským“ knedlíkem.


Zelný „sklářský knedlík“

Suroviny:

150- 200 g uzeného vařeného boku nebo prorostlé slaniny
2 žemle
15 dkg hrubé mouky
2 vejce
cca 2 dcl mléka
10 dkg cibule
20 dkg kysaného zelí
sůl
pepř
sádlo
(Gurmáni použijí i 10 dkg škvarků.)

Příprava:

Pokud máme čas, žemli nakrájíme na kostičky a necháme alespoň jeden den proschnout. Cibuli a kysané zelí ( které jsme propláchli a vymačkali z něj přebytečnou vodu) nakrájíme najemno, bok nebo slaninu na kostičky. Na sádle orestujeme cibuli se slaninou, přidáme zelí a krátce podusíme. Kostky veky navlhčíme mlékem (můžeme použít i kysanou smetanu), osolíme, opepříme, přidáme vejce a směs cibule, slaniny a zelí. Promícháme,přidáme hrubou mouku a vypracujeme těsto. Z těsta tvoříme kuličky (cca 10 dkg), které uvaříme v osolené vodě cca 25 – 30 minut. Při podávání krájíme na polovic. Jsou vhodnou přílohou ke smaženému uzenému řízku nebo je stačí jen obložit teplým uzeným (vařeným nebo pečeným) masem nebo škvarky.

autor: odborník

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka