Služeb Domu Matky Terezy v Hradci Králové využívá každý den zhruba stovka lidí bez domova

9. leden 2020 13:03

Každou zimu mezi lidmi bez domova roste zájem o služby Domu Matky Terezy v Hradci Králové, který patří pod Charitu ČR. Platí to i letos. Zájemci dostanou zadarmo polévku, za symbolický poplatek se mohou osprchovat a nebo v teple ubytovny přespat. Část jich bydlí v azylovém domě, další přespávají v noclehárně, a nebo navštěvují denní centrum. 

Čtěte také

Je těsně před polednem, v kuchyni denního centra Domu Matky Terezy vrcholí přípravy na oběd a jídelna se plní lidmi. Momentálně jich u stolů sedí asi dvacet, další ale podle vedoucí Dany Pechové ještě přibydou.
„Kolem dvanácté hodiny tady bude třicet klientů. což je kapacita, kterou naše denní centrum má."

Příchozí dostanou zdarma polévku a chléb, za třicet korun si mohou koupit i druhé jídlo.

„Dnes jsou zapečené brambory a zelný salát," říká pracovní terapeutka Iveta Voňková.

Klienti mohou v denním centru strávit v průběhu dne tři a čtvrt hodiny, podle Dany Pechové se tady vystřídají dvě skupiny.
„Protože denní centrum má určitou kapacitu a poptávka po využití této služby je daleko vyšší. Tak jsme přistoupili k tomu, že je denní centrum otevřeno jednu část dne pro jednu skupinu a další část dne pro tu druhou."

Služeb Domu Matky Terezy v Hradci Králové využívá spousta lidí

Čas tady lidé tráví různě. Jeden z klientů například hraje na kytaru a zpívá, další sedí před obrazovkou počítače.
„Počítač je dnes důležitý co se týče obstarávání kontaktů s lidmi, kteří jsou pro onoho člověka důležití. A současně slouží k tomu, že si můžete vyhledávat různé možnosti zaměstnání nebo bydlení, zkrátka toho nejdůležitějšího, co potřebujete."

Lidé mohou v centru využít také sociální poradenství, osprchovat se, a nebo si vyprat a vysušit prádlo. Právě o posledně jmenovanou službu je podle provozního koordinátora Lukáše Syrovátky největší zájem.
„Protože klienti většinou vlastní jen oblečení, které mají na sobě, tak když přijdou, mají za hodinu vypráno a za druhou hodinu vysušeno. A mohou odejít zase v čistém oblečení."

Čtěte také

Pro lidi, kteří nemají střechu nad hlavou a nechtějí nebo nemohou využít ubytovnu, má i letos královehradecká Charita k dispozici pět iglú, tedy speciálních přístřešků vhodných i do mrazů. Teploty zatím neklesají výrazně pod bod mrazu a tak jsou zatím k dispozici všechny.

„V případě, že se počasí zhorší, tak je klientům, stejně jako v loňském roce, zase poskytneme," dodává Lukáš Syrovátka.

Novinkou je přitom iglú pro dva lidi, i o něj by podle zaměstnanců Charity mohl být zájem. Mezi lidmi bez domova je totiž i řada párů.

Spustit audio

Související