Skromné, ale dobré ovoce

1. říjen 2009
Publicistika

Během meteorologicky vydařeného prodlouženého svatováclavského víkendu byla největší pozornost soustředěna na římského papeže, jehož duchovní mise vyvrcholila v pondělí ve Staré Boleslavi. Ve stínu této návštěvy zůstala některá setkání, jež byla pořádána na počest knížete Václava v regionech. K jednomu z nich, konaném v krušnohorské Ryžovně, se v komentáři vrací Lubomír Stejskal.

Osada Ryžovna u Abertam nedaleko více známého Božího Daru patří k těm místům v Krušných horách, pro které poválečný odsun původního německého obyvatelstva znamenal pozvolný začátek konce. Prameny uvádějí, že z původních sedmi desítek domů se jich do současnosti dochovala pouhá desetina. Viditelně blýskat na lepší časy se začalo až na začátku našeho století. Vzniklo Občanské sdružení Abertamy a před třemi roky byla v Ryžovně založena svatováclavská tradice. Na místě bývalého katolického kostela, zasvěceného českému patronovi, byla zbudována mohyla z původních kamenů svatostánku.

Zde se už třetím rokem konají svatováclavská setkání. Jejich součástí je mše, představují se zde krušnohorští umělci, k vidění jsou ukázky lidových řemesel. A protože Krušné hory jsou pohořím pohraničním, přijíždějí do Ryžovny početní hosté také z jejich německé strany. Mají k tomu dobrý důvod. Abertamské občanské sdružení při organizování těchto akcí úzce spolupracuje s Krušnohorským spolkem, který sídlí nedaleko, v saském Breitenbrunnu. Další příklad fungující regionální spolupráce, která spojuje lidi dobré vůle.

Ryžovna - mohyla na místě bývalého kostela

Je přirozené, že když přijede do republiky nejvyšší představitel katolické církve, která celosvětově čítá na miliardu věřících, dostaví se na bohoslužby s ním desítky tisíc lidí. Takového počtu oblastní svatováclavské akce samozřejmě nikdy nedosáhnou. My v regionech jsme a musíme být skromnější. O to víc potěšilo, že víkendové setkání v Ryžovně bylo hojně navštíveno Čechy i Němci. Opět jsme byli svědky potěšujícího poznání: dobrovolné úsilí občanských aktivistů nevyznělo naprázdno. Přineslo sice skromné, ale dobré ovoce. Koneckonců přátelské česko-německé vztahy na sousedské úrovni jsou tím nejlepším z odkazu velkého knížete, na který můžeme i po více než deseti stoletích úspěšně navázat. Jistěže nikoli pouze jednou za rok na místě jednoho bývalého kostela svatého Václava v Krušných horách.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.