Semla, skandinávský dezert

Semla je skandinávská masopustní pochoutka. Jde o bochánky z kynutého těsta s mandlovou náplní a šlehačkou. Tradiční severský dezert může být zajímavým zpestřením na vašem stole. Recept nabízí kulinář Petr Stupka.

Ingredience
  • 450 gramů hladké pšeničné mouky,
  • 40 gramů droždí
  • 100 gramů másla
  • 200 mililitrů mléka
  • 1 vejce
  • 50 gramů cukru
  • špetka soli
  • vejce na potření

Do teplého mléka rozmíchejte droždí, cukr, špetku soli a trochu mouky a vše nechte vzejít. Poté přidejte vejce, rozpuštěné máslo a postupně zapracujte mouku.

Měkké těsto nejprve důkladně propracujte, až se přestane lepit, a poté ho nechte vykynout.

Předehřejte troubu na 180 stupňů. Těsto rozdělte na stejnoměrné kousky (z uvedeného množství ingrediencí 10 kusů), vyválejte je do kuliček. Potřete rozšlehaným vejcem a po vykynutí pečte zhruba 20 minut.

Upečené koule nechte vychladnout. Následně seřízněte vrchlík, opatrně vydlabejte a pečené těsto zevnitř rozdrobte.

Náplň

Ingredience
  • 200 gramů jemně mletých mandlí
  • 2 bílky
  • 50 gramů moučkového cukru
  • 100 mililitrů mléka

Připravte si mandlovou náplň. Vyšlehejte bílky na pevný sníh, zapracujte cukr a následně vše zahřejte ve vodní lázni na teplotu zhruba 60 stupňů.

Do teplé směsi zapracujte jemně mleté mandle a pak i drobečky získané vydlabáním upečených kuliček.

Vzniklou směs rozdělte do pečiva.

Dozdobení

Ingredience
  • 300 mililitrů smetany ke šlehání
  • moučkový cukr

Bochánky s mandlovou náplní přizdobte ušlehanou smetanou a navrch položte seříznuté vršky kuliček. Pocukrujte a s radostí nabízejte.

Na některých místech se semla podává s horkým mlékem, do kterého se dezert při konzumaci máčí.

Související

  • Masopustní křehulky

    Rychlé a jednoduché těsto s tvarohem a mandlemi je základem masopustních křehulek. Zkuste smaženou sladkou dobrotu, která se podává s marmeládou a smetanou.

  • Koláč Santiago

    První dochované zmínky o tomto mandlovém koláči jsou ze středověku. Proslavil se ale až ve spojení se svatojakubskými poutěmi do Santiaga de Compostela ve Španělsku.

  • Tradiční masopustní koblihy, moderní koblížky a boží milosti

    Čerstvé koblížky a další smažené sladké pečivo neodmyslitelně patří k tradičnímu jihočeskému masopustu. Vyzkoušejte tři recepty podle kulináře Petra Stupky.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.