Samoobslužné automaty na výpůjčky, audioknihy online. Ředitel zlínské knihovny o novinkách i akcích

22. únor 2024

Hostem Českého rozhlasu Zlín byl ředitel Krajské knihovny Františka Bartoše ve Zlíně Jan Kaňka. Mluvil mimo jiné o novinkách pro čtenáře či kulturních akcích.

Co může být pro ředitele knihovny více potěšujícím faktem, než že má vysoká čísla čtenářů a výpůjček. Tím spíše, pokud je pokoronavirové období, v němž se všechno pozvolna vrací k normálu. Řediteli Krajské knihovny Františka Bartoše ve Zlíně Janu Kaňkovi se toto zbožné přání plní. A co víc, oblíbenou instituci se mu dále daří skvěle rozvíjet.

Jednou z největších novinek poslední doby jsou samoobslužné automaty na půjčování knih a dalších dokumentů. Zákazníci knihovny si tak nyní mohou prakticky cokoliv sami vypůjčit i vrátit. Zaměstnanci však o své místo nepřijdou. „Nyní budou moci více času věnovat právě čtenářům a dalším činnostem,” vysvětluje Kaňka.

Další důležitou informací pro čtenáře je, že nedochází ke zvýšení registračních poplatků. Ty se zvedaly zhruba před rokem, a tak nyní jejich zdražení není potřeba. Přesto knihovna zvládá rozšiřovat svou nabídku. Na své si nově přijdou milovníci audioknih, kteří si některé tituly mohou půjčit online. K dispozici jich je aktuálně asi 350, jejich výběr se však má postupně rozrůstat.

Mimo čtenářských služeb pak knihovna i letos nabízí široké kulturní vyžití skrze řadu akcí, které pořádá nebo na nichž se podílí. Letos například spolupracuje se Státním okresním archivem Zlín na přednáškách o novodobé literatuře, v nichž se nějakým způsobem objevuje zlínský region.

„Také pořádáme tradičně každé jaro literární festival Literární jaro a pokaždé ho nějak tematicky zaměřujeme. Letos se zaměříme na detektivní žánr. A takovou větší akcí, která je ale jednorázová, je například zářijová Noc literatury. Pokud jde o knihovní služby, tak tam například pokud úspěšně dopadne žádost o dotaci, tak bychom chtěli pořídit inteligentní výdejní box,” doplňuje ředitel zlínské knihovny.

V rozhovoru s Jarkou Barboříkovou Jan Kaňka dále popisuje, jak fungují nové automaty k výpůjčkám, vysvětluje službu půjčování audioknih on-line nebo takzvanou knihu do domu, určenou imobilním a seniorním čtenářům, a dozvíte se třeba, jakým způsobem on sám „čte” knihy.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka