Rozhlas je médiem veřejné služby

6. duben 2009
Publicistika

Také minulým hejtmanům, jejich radním a krajským funkcionářům jsme jako novináři mohli vyčítat ledasco: že podceňují problémy z praktického života lidí a přeceňují důležitost svých zájmů a aktivit. Mohli jsme jim vyčítat i přezíravý způsob dialogu s veřejností a jistou bohorovnost, v níž novináře viděli coby shluk bulvárních otravů a otrapů. Pokračuje Ondřej Vaculík.

Avšak Plzeňský kraj měl na funkcionáře štěstí: povětšině sdíleli slušnou politickou kulturu, jejímž představitelem byl přímo v Plzni primátor Šneberger, hejtman Zimmermann, radní Baxa, Kalčíková a další. Věděli, že v demokratickém systému své posty získali díky veřejnosti, která je zvolila. Bavit se pak s veřejností o jejích problémech, pokládali za povinnost. Český rozhlas uznávali jako médium veřejné služby, které musí hájit veřejný zájem. Seznámili se s tématy a živým debatám, do nichž prostřednictvím telefonu svými dotazy vstupují také posluchači, se nevyhýbali. Jednak je zajímalo, co si lidé myslí o tom či o onom, a nebo v horším případě věděli, že to musí vydržet, protože takový už je úděl veřejného představitele - musí se bavit i o tom, o čem by ze všeho nejraději mlčel.

Řeklo by se, že nové, sociálně demokratické vedení Plzeňského kraje bude mít k veřejnosti ještě blíž a rádo využije každé příležitosti, aby ji poznávalo a mohlo ji také ovlivňovat. Český rozhlas Plzeň má zatím zkušenost poněkud opačnou. Někteří současní radní Plzeňského kraje se o některých problémech, týkajících se veřejného života, příliš bavit nechtějí a odkazují redaktory na závěry tiskové konference. (Připomeňme, že ožehavým otázkám se nevyhýbá ani president Václav Klaus, pouze je považuje za nesprávně položené.) Rozhlasové debaty v přímém přenosu dávají možnost zprostředkovat posluchačům autentické, nezkreslené, neupravované výpovědi a názory. Z živých debat má posluchač možnost poznat více, než ze závěrů tiskové zprávy, dozví se širší souvislosti, proč se tak stalo, jak k tomu aktéři dospěli, jak o té věci přemýšlí, jak mluvčí myšlenky formulují a co si o tom myslí druhá strana. Živé debaty nemůže zastoupit žádná tisková zpráva.

Logo

Pokud by Český rozhlas přijal, že jsou určitá veřejná témata, o nichž debaty s veřejnými činiteli vést nemůže, jinak nepřijdou, nejen by se tak zpronevěřil svému poslání a porušil svůj statut, ale mimoděk by také přiznal, že o jeho programu začínají rozhodovat politici, a to nikdo nechce. Proto ČRo Plzeň oceňuje, že vedení Plzeňského kraje se rozhlasové debaty ohledně odvolání ředitele Galerie Klenová Klatovy nakonec účastní.

autor: Ondřej Vaculík
Spustit audio