Rašeliniště poblíž Lipna jsou jedním z mála míst na světě, kde ještě žije střevlík Ménétriésův

4. červen 2020 08:19

Zaniklá vesnice Kapličky u Lipenské přehrady na Českokrumlovsku je domovem vzácného brouka z doby ledové. Jmenuje se střevlík Ménétriésův a žije výhradně na rašeliništích Silva Gabrety, tedy v šumavském příhraničním území Česka, Bavorska a Rakouska. Právě tam ho zkoumají čeští vědci.

Entomolog Jaroslav Boháč pro monitoring potřebuje lopatu a umělý kalíšek. „Pasti jsou velmi důležité. Brouk chodí po rašeliništi a spadne do nich,“ ukazuje.

Vědci zjišťují, jestli se populace vzácného brouka na Šumavě zvyšuje, nebo naopak snižuje. „Sledujeme, které území je perspektivní z hlediska jeho života, poměr pohlaví i vliv klimatických podmínek. Zvířata z pastí vybíráme a pouštíme zpátky do přírody,“ dodává Jaroslav Boháč.

Čtěte také

Střevlík Ménétriésův patří k velmi hezkým broukům. „Je asi dva centimetry velký, bronzový s černo-měděným leskem a je nápadný tím, že krovky jsou takové zrnité,“ popisuje entomolog.

Tento druh střevlíka se vyskytuje pouze na ojedinělých lokalitách, na šumavských rašeliništích a v národní přírodní rezervaci Mrtvý luh. V podstatě je reliktem doby ledové. „Může to být několik tisíc let, co tady žije, déle než lidská populace,“ připomíná Jaroslav Boháč.

Součástí projektu South Life by měla být i obnova vzácné lokality. „Budeme přehrazovat odtokové kanály, aby se zpomalil odtok vody, a budeme odstraňovat nežádoucí dřeviny,“ uvádí Ladislav Lešák, pracovník Krajského školního hospodářství. Projekt potrvá do roku 2024.

Spustit audio

Související