Radek Diestler: O jednom novoročním snu a o Zlínu

9. leden 2013

Minule jsem tu slíbil líčení novoročního snu. Nuže: zdálo se mi, že jsem v Plzni na hokeji, hraje tu Kladno. Psíkožrouti útočí a jeden z nich na modré potká našeho hráče – to jméno mi jako jediné vypadlo, ale myslím, že to byl Dvořák. Ten milého Rytíře nabral v klasickom machačovskom štýle, až se vznesl a letěl přes celý zbytek kluziště. Nedobrovolný aviatik vynikal nezvyklým vzrůstem. Pak jsem se probudil, takže ani nevím, kde přistál.

Nemaje doma žádný snář, nechal jsem sen na neděli, že se vyloží sám, podle toho, jak dopadne klání s Kládnem v reálu. Jeho význam se však vyjevil ještě dřív, než jsem spatřil smělé kontury naší modlitebny. Situace velmi připomínala kreslený vtip Vladimíra Renčína, který se objevil v osmdesátém osmém roce v časopisu Mladý svět. Kluk se v něm vrátí ze školy a říká velmi pohoršeným rodičům „já za tu pětku fakt nemůžu! Když jsem šel na záchod, střílel Masaryk do dělníků, a když jsem se vrátil, už byl tatíček!“ A tak i já: když jsem jel do Plzně, byl Jaromír Jágr ještě vůdcem kladenského voje. Když jsem vystupoval na rodné hroudě, už si balil fidlátka na cestu za velkou louž a hokejová rodina tu stála zlomena bolem, asi jako národy monarchie nad rakví starého mocnáře ve filmu Jára Cimrman ležící, spící. Nakonec se ukázalo, že to nebylo tak horké a veličina se rozžehnala až v úterý: její nedělní absenci v Plzni některé zlé jazyky pohotově připodobnily k tzv. Čechmánkově rýmičce, kterou Roman občas dostával na konci století, když měl jet se Vsetínem do Plzně. Což jen dokazuje, jak jsme tady zlí a závistiví a vůbec hnusní.

Když už je řeč o Vsetínu. Za svou pohnutou fanouškovskou kariéru jsem se jen dvakrát nedostal na první pokus na svou značku. Poprvé 16. ledna 2000, v tom nezapomenutelném zápase, kdy nenáviděný Vsetín odjel zpráskán v poměru 7:0. Podruhé pak tuto neděli. Postranní schodiště u mého domovského sektoru bylo tak narvané, že jsem nejvýš docílil pozice vhodné pro uložení lahvového piva, méně pak pro sledování zápasu. O pauze se lid vyhrnul požívat ven, a tehdy jsem se dostal ke svým: člověk si přitom uvědomí, jak důležitým prvkem pro komplexní prožitek ze zápasu je stálá společnost okolo něj, jakož i její obligátní kydy.

Invaze svátečních fanoušků fixovaných na celebrity pak poskytla některým skalním materii k více či méně okázalému a povýšenému hudrování, které mělo ukázat zaslepenost těch prvních a ideovou pevnost těch druhých. Ale soudruzi! Trochu velkorysosti prosím. S takovými příznivci se to má jako s nádchou: chvíli znepříjemňuje život, a pak rychle odezní. Nehledě na to, že i mezi náplavami může se objevit zrno, které vyplaveno na úrodnou půdu svatostánku, vzklíčí a po čase zúrodní ochozy. Nevyzpytatelné jsou cesty Páně a fanouškovy též. Amen.

Celý špektákl pak byl stejně radostný jako ten před třinácti lety. Dobře, nebyla to taková totální smršť jako tehdy, kdy Vostřák provrtal už ve druhé minutě Pešata a zahájil vraždění neviňátek. Plzeňský rozjezd byl pomalý, a kladenští sirotci se první třetinu bili skvěle. Ale když pak Tomáš Vlasák rozšafně vyčkal se střelou a nekompromisně propálil Cikánka, navedl konečně zápas do žádoucích kolejí. A první desetiminutovka druhé třetiny, to byla čirá radost. Ty přesilovky, ty góly z nemožných úhlů! A hlavně ten kolotoč těsně před půlkou zápasu: to nebyl déšť střel, to byla průtrž mračen. Poslední třetina pak zaváněla trochu údržbou, myslím ale, že to přítomní přijali s pochopením.

Teď, v úterý večer, máme za sebou první porážku po měsíci. Viděl jsem dvě třetiny, včetné té druhé, nejobskurnější. Druhý gól Zlína, díky kterému neplatil ten náš, a hned na to vlastní gól, to je jedna z těch sod okolností, které život občas přináší. Zlín si ale body zasloužil, naše počínání oku nelahodilo.

Až na ortodoxní kverulanty to ale nikoho zvlášť nevzrušuje: na dohled poslední čtvrtiny základní části panuje v plzeňské fanouškovské obci stoický klid a nohy na stole. Naopak: jak zpívala skupina Vltava, „prohra může muži mnoho dát.“ Což bude doufám ve čtvrtek dokázáno.

autor: Radek Diestler
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.