Radek Diestler: Festival odskakujících puků

23. leden 2013
Publicistika

Nevím, čím to je. Jestli zážitkem jako takovým, neskutečně hnusným počasím těchto dní, depresivní zimou nebo čím. Ale tak deprimující večer jako v pátek na plzeňském zimáku už jsem dlouho nezažil.

Člověk to mohl tak trochu tušit předem. Bylo sneseno mnoho důkazů, že zápasy se Slavií jsou na pohled ohavné, enervující, a obvykle špatně končí. Právě při utkáních s bandou dona Rosé jsme nejčastěji svědky festivalu odskakujících puků, nesmyslných tečí a odrazů, hokejek zlomených při střele z exkluzivní pozice, vyhození při oslabení zachycených špičkou hokejky neb brusle soupeře, a velmi přiboudlých gólů. Lidé okolo nás vyjadřují různými způsoby duševní pohnutí (v šestinedělí, dodají příznivci klasického díla české literatury) a nejčastější výkřiky variují tyto základní teze:

„Ne!“
„To už snad není možný!“
„Co VÍC byste ještě chtěli!“
„Nic, rozumíš, nic jim tam dneska nespadne!“
„Jim (míněno soupeři, pozn.aut.) by se ten puk takhle blbě neodrazil!“
„Je to marný!“

(Některé výroky samozřejmě nelze na webu veřejnoprávního média publikovat. Jak ale jednou pravil nestor české hudební publicistiky Jiří Černý, „mezi branci jsou denně frekventované“. Z méně obvyklých projevů, které jsem ten večer zaregistroval, vyjímám tento „To už není ani statisticky možný, aby ten Hanzlík zase trefil prvního před sebou!“, pronášený jakýmsi pánem nade mnou skorem při každé úsilovce).

K nedobrému rozpoložení přispěla ještě jedna věc. Okolnostmi jsem byl donucen sedět v sektoru vedle slávistického tzv. kotle a disonantní vřeštění nedospělých hrdel mne trýznilo jako zlý duch premiéra Mugabeho (toto zdánlivě nesmyslné přirovnání má zcela racionální jádro. 15. srpna 2001 jsem v Lidových novinách četl článek, ve kterém vypráskaný představitel státu Zimbabwe vykládal, cituji, „že jej po nocích trýzní zlý duch a vyčítá mu zradu revolučních ideálů“. V určitých kruzích se tento výrok stal vpravdě kultovním).

Myslím, že duel nejlépe charakterizovalo rezignované mávnutí rukou Tomáše Vlasáka poté, co dal sedmdesát vteřin před koncem gól na 2:3. Bylo v něm úplně všechno, mizérie toho večera a mizérie posledních zápasů jako takových.

Bohužel, přesně to, co zde nacvičovala v pátek Slavie, nám budou nejspíš předvádět soupeři po základní části. Páteční polízanice byla vlastně taková demoverze play off, a vypadalo to, jako kdybychom i letos nevěděli, co si s tímhle příšerným, ale účelným hokejem počít.

Pořád doufám, že ta bezradnost souvisí spíš s posledními prohranými zápasy. A pořád si opakuji, že lepší chytit hnačku v lednu než v březnu. Doufám, že víkend ukáže, že tenhle divný čas, první plesová sezóna po mnoha letech, končí. Protože na kom se ještě chytit, než na spolcích, které dlí (nebo tlí, jak je ctěná libost) v přízemí tabulky, a které by tam taky měly zůstat. Oba.

autor: Radek Diestler
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.