Pustý hrádek u hradu Kašperk je turistickým fenoménem současné doby

23. listopad 2020 15:00, aktualizováno

Jedním z nejnavštěvovanějších míst Šumavy je volně přístupná vyhlídka na Pustém hrádku. Na vyhlídku vedle hradu Kašperk teď denně míří davy turistů, kteří za sebou nechávají množství odpadků.

Oblíbená lokalita na Šumavě - zřícenina bašty Pustého hrádku

Kvůli vládním omezením se přesměrovalo velké množství lidí do přírody. Mezi velmi oblíbené lokality na Šumavě patří zřícenina bašty Pustého hrádku. Z pevnosti z 15. století zbylo už jen pár zídek, nyní uprostřed stojí dřevěná plošina, kam vedou schody, a která slouží jako vyhlídka na Šumavu a na sousední hrad Kašperk.

Rodiny ale i jednotlivci jezdí obdivovat šumavské krásy. Na Pustém hrádku je stále rušno. „Chtěli jsme se podívat na ten krásný výhled na Kašperk a celkově rozhled do okolí,“ řekl návštěvník Jaroslav Erhart z Českých Budějovic, který přijel s rodinou na Pustý hrádek poprvé a místo ho uchvátilo.

Oblíbená lokalita na Šumavě - zřícenina bašty Pustého hrádku

Pustý hrádek je v této době skutečně snad nejfrekventovanějším místem celé Šumavy. „Pustý hrádek jako bývalé předsunuté opevnění byl vystaven ve druhé polovině 15. století Zdeňkem ze Štemberka, který si tehdy chtěl pojistit nejslabší místo nad hradem na vyvýšeném kopci, odkud by bylo velice snadné hrad odstřelovat,“ vysvětlil kastelán Kašperku Václav Kůs.

Téměř každý, kdo na hrádek přijede, si udělá snímek Kašperku

Díky tomu, že je místo výše položené než Kašperk, se stává útočištěm fotografů. Jejich snímky Kašperka se šíří hlavně po sociálních sítích. Na Facebooku vznikla dokonce skupina, kde lidé sdílejí své fotky, jmenuje se Kašperk z Pustého hrádku.

S přibývající návštěvností Pustého hrádku však přibývá i odpadků. Je potřeba, aby návštěvníci byli ohleduplní a krásnou přírodu zanechávali za sebou čistou.

autoři: Lukáš Milota , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio