Pravěké opevnění, konstruktér Martin Zahálka a zpěvačka Helena Vondráčková. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Archeologické práce v místě budoucího obchvatu Doudleb nad Orlicí přinesly nečekané objevy. V samotném závěru výzkumu odborníci z Centra terénní archeologie Univerzity Hradec Králové a Muzea Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou našli pozůstatky mohutného dřevěného opevnění ze starší doby železné. V Královéhradeckém kraji jde o jediný nález tohoto druhu.

„Řada těch ohromných sloupových jam, které jsou mezi sebou prakticky propojené, to je dřevěná palisáda. Pro nás doslova super nález.“ Tato nadšená slova patří vedoucí archeoložce Muzea Orlicích hor v Rychnově nad Kněžnou Martině Bekové.

Čtěte také

V Hradci Králové se vyvíjejí a konstruují nová letadla. Tím nejnovějším je například letoun, o který projevila zájem dokonce i Armáda České republiky. Jedním z těch, kteří těmto unikátním letounům pomáhají na svět, je i konstruktér a vývojář Martin Zahálka, který je naším dnešním hostem.

„Když se staví nové letadlo, má člověk pokaždé nervy. Je to ale potom velká radost, když se v navrženém stroji můžete proletět,“ říká konstruktér a vývojář letadel Ing. Martin Zahálka, Ph.D.

Čtěte také

Populární zpěvačka a herečka Helena Vondráčková, sestra herce a zpěváka Jiřího Vondráčka a teta zpěvačky a herečky Lucie Vondráčkové, je hostem Lady Klokočníkové v rozhlasové kavárně District V v Hradci Králové.

Bez koho nebo bez čeho si neumí představit život? „Bez hudby a bez lásky si neumím život představit. A držím se rady, že je vždy důležité zůstat nohama na zemi. Skromnost je to, co jsem si už v mládí vzala s sebou do světa. Protože moje babička mi vždy říkala, ty budeš jednou slavná, ale tak musíš být skromná. Nezapomeň na to.“

autor: baj
Spustit audio

Související