Prameny se zázračnou mocí

6. srpen 2008
Publicistika

Také jste vyrůstali se Sládkovou křišťálovou studánkou, kam laně chodí pít? K jedné takové chodila jako dítě naše spolupracovnice Jana Kořínková s maminkou na fialky. Už tam není. A jak je to s jinými studánkami v regionu? To se dozvíte v následujícím fejetonu.

Když jsme se před čtvrtstoletím přestěhovali do paneláku pod Krkavec, nosili jsme si jako mnozí jiní vodu z lesa od Loupežníka, kde tryskal pramen lahodné vody. Vyschnul.

Před čtyřmi desítkami let strávil prázdniny tehdy mladý pedagog Jiří Pech z plzeňské Pedagogické fakulty tím, že chodil po Tachovsku a hledal, mapoval a měřil hojné prameny minerálních vod, patřící k široké mariánsko-lázeňské Zřídelní oblasti. Už tehdy spočítal, kolik jich díky nešetrné činnosti člověka zmizelo a nabádal k tomu, aby jsme si jich vážili, pečovali o ně a zvýšili tak zájem turistů o tuto krajinu. Od té doby také v jeho výčtu těch aktivních pramenů, které vyvěraly v krajině, došlo k úbytku.

Chtělo by se říct se Skácelem:

"Ubývá míst kam chodívala pro vodu

starodávná milá

kde laně tišily žízeň kde žila rosnička

a poutníci skláněli se nad hladinou

aby se napili z dlaní ..."

A dovedete pochopit ty lidi, kteří jednu ze studánek pod Radyní zasypali odpadky?

Naštěstí však mají další studánky a prameny lepší osud. Náš region skýtá řadu lokalit, kde stále vyvěrá z nitra země čistá pramenitá voda, často opředená krásnými bájemi a pověstmi.

Tak třeba taková Kloubovka nad Kotouní na Nepomucku - tam pramen vytryskl jen proto, aby vyléčil nemohoucí chudou vdovu, která po smrti svého muže nemohla pro bolestivou nemoc kostí živit své děti. Léčí prý věrná svému jménu klouby dodnes.

Logo

V romantickém údolí potoka Hadovka nedaleko Kostantinových Lázní najdete Studánku lásky. Díky její pověsti k ní zamíří nejeden pár, protože když se z ní milenci napijí, jejich láska nikdy nevyhasne.

Velké zásluhy o studánky v našem kraji měl zdá se svatý Vojtěch, když se v druhé polovině 10.století vracel z Říma do Čech. Poblíž Vrčeně na Nepomucku spatřil žíznivého oráče, zarazil proto do země svou biskupskou berlu a na jejím místě začala ze země prýštit voda, dodnes vyhledávaná. V Milavčích na Domažlicku má prý pramen Vojtěška dokonce věšteckou schopnost.

Nedaleko vsi Svaté pole u Horažďovic se každou vteřinu z pod kaple Svaté Anny na úpatí vrchu Slavníku proderou po staletí, ba tisíciletí, z hlubin země na povrch 3-4 litry osvěživě chladivé vody. V archivech jsou doloženy takové zázraky, které má na svém kontě, jako zhojení beznadějně poraněných končetin, vyléčený zrak, ba i navrácení řeči!

V místech, kde vyvěrá ve Strašíně malý pramínek zázračné vody, se podle pověsti zjevila poustevníkovi Panna Maria. Uzdravuje prý lidský zrak - neboť jen ten, kdo dobře vidí, může rozeznat pravdu od lži, spravedlnost od křivdy, dobro od zla a sílu od zbabělosti.

A pokud vás kroky dovedou do šumavského Srní, určitě zavítejte k nedalekému Hauswaldskému prameni, říká se mu pro jeho zázračnou moc České Lurdy. V dobách ne tak dávno minulých byl takřka určen k zatracení, teď voda z pramene teče v ručně tesaných vantrokách, které jsou uloženy na 59 bludných kamenech, představujících korálky na růženci a malebně dopadá na skleněný blok s otiskem spojených dlaní člověka. Není divu, že je toto místo považováno za posvátné.

Vyhledávaným turistickým cílem je také Pramen krásy v polesí Kotel u Rokycan. Kdo se z něj podle pověsti napije, ten dozajista zkrásní. Nejkrásnější ovšem na tom je, že toto jméno mu daly děti sdružené při Českém svazu ochránců přírody v Rokycanech v rámci studánkového hnutí. V seznamu této iniciativy, která vyhledává takové malé důlky vody, ve kterých se odrážejí nebesa - tak jak po nich básník Skácel volal - přibývá. Hurá.

autor: Jana Kořínková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.