Pracovníky úpické hvězdárny čeká i v letošním roce několik významných vesmírných pozorování. Jakých?

3. leden 2021 11:52

Úpická hvězdárna vstoupila do nového roku s mnoha plány. Pandemická situace sice nedovoluje přístup návštěvníků k dalekohledům, přesto místní astronomy čeká hodně práce. Už dnes například budou při případném vyjasnění oblohy pozorovat meteorický roj Kvadrantid. Chystají ale i další pozorování.

Čtěte také

S ředitelem úpické hvězdárny Marcelem Bělíkem jsme si tentokrát sedli do útulné kanceláře abychom si popovídali o tom, co hvězdárně koronavirus vzal a naopak dal.

„Pro nás to bylo velice zajímavé, protože kvůli všem těm omezením byl náš provoz úplně jiný než v jiných letech. Vypadly nám samozřejmě školní exkurze a některé letní tábory. Ale paradoxně přes léto, kdy nastalo uvolnění, tak k nám chodil nebývale velký počet návštěvníků. Ale hlavně nám také odpadly akce na které my jezdíme ven."

Čtěte také

Pracovníci hvězdárny každoročně také vyráží do světa pozorovat především zatmění Slunce, protože úpická hvězdárna je na jeho výzkum specializovaná. Takže i na konci roku 2020 jim uniklo jedno zajímavé zatmění.

„Je to tak. V polovině prosince jsme měli být v Argentině a pozorovat tam úplné zatmění Slunce. Tu cestu jsme nakonec vzdali. Jak z finančních důvodů, protože samozřejmě musíme šetřit a také cestovní podmínky nejsou takové, abychom na tuto cestu mohli vyrazit."

Bečvářův dalekohled Hvězdárny v Úpici

„Ale chystáme se na letošní rok, kdy bude také zatmění Slunce. To nám však asi uteče také. Ani ne tak kvůli pandemii, ale zejména z finančních důvodů, protože bude viditelní jen v Antarktidě. A tam se opravdu asi nebudeme moci vypravit."

Čtěte také

V čem jsou možnosti jiné, než například letět do Argentiny nebo na jiné místo? Protože zatmění Slunce se většinou pozorují v takových trošku zapomenutých místech.

„To je pravda. Většinou se musíme uchýlit někam, kde je klid na práci. A ještě ke všemu si ta zatmění vybírají taková místa, jako jsou hory nebo podobně. A Antarktida, to je vůbec zapomenuté místo. Tam se nedá jen tak odletět nějakou pravidelnou linkou. Tak se pořádají výpravy specializovanou lodí a cena je pak ovšem podstatně vyšší."

Uplynulý rok nám ukázal, že dlouhodobě plánovat se až tak úplně nedá. Přesto určitě hvězdárna plány i na ten letošní rok má.

Čtěte také

„Máme jich hodně. Samozřejmě musíme vycházet z toho, co bude na obloze vidět. A to je zase takové trošku specifikum astronomické práce. Protože ještě jsme také závislí na počasí. Ale chystáme se na několik meteorických rojů, na letní tábor pro mladé astronomy."

„Chystáme se na pozorování úkazů, které jsou, různé konjunkce planet, jež jsou zajímavé pro lidi. A protože my se specializujeme na Slunce, tak hlavně se chystáme na klasické pozorování Slunce každý den, jako to děláme dosud," dodává Marcel Bělík.

Hvězdárna v Úpici v Podkrkonoší, která byla otevřena 8. listopadu 1959, patří mezi nejmenší hvězdárny v České republice a specializuje se na pozorování sluneční aktivity a zatmění Slunce. Pravidelně pořádá astronomické pořady spojené s pozorováním oblohy.

Úpická hvězdárna ovšem zůstává až do odvolání pro návštěvníky uzavřena. Otevřena bude od chvíle, kdy to dovolí vládní nařízení sledující aktuální epidemiologickou situaci v České republice.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související