Pracovnice finančního úřadu objíždí města kvůli daňovému přiznání, stojí se na ně fronty

6. březen 2024 18:40

Jak vyplnit daňové přiznání? Co vše do něj uvést a jak postupovat při posílání formulářů přes datovou schránku? I s tím pomáhají pracovnice finančního úřadu při výjezdech do obcí.

Růžové formuláře pro daňové přiznání teď zaměstnávají nejednoho poplatníka. Ti, kteří podávají daňové přiznání v papírové podobě, tak musí učinit nejpozději 2. dubna. Majitelé datové schránky už ale musejí použít jen elektronickou podobu daňového přiznání a odeslat ji do 2. května.

Rady ohledně přiznání v těchto dnech udílejí pracovnice finančního úřadu při svých výjezdech do měst, kde finanční úřad nesídlí celoročně. Zastavily se třeba v Přešticích na jižním Plzeňsku. „Podání přiznání datovou schránkou může být pro někoho obtížné a já to chápu,“ řekla úřednice Marie Kutková. „Snažíme se všem poradit a pomoci, máme k dispozici počítač s internetem, takže můžeme leccos názorně ukázat, ale stejně nakonec lidem nezbývá nic jiného, než aby si sami sedli doma k počítači a přiznání vytvořili.“ Loni v případě, že někdo nepodal přiznání datovou schránkou, přestože ji měl zřízenou, správci daně akceptovali i listinnou podobu. Letos už jsou ale za to stanovené sankce.

Dle mluvčí finančního úřadu Michaely Hošťálkové je o výjezdy úředníků všude velký zájem. „Minulý týden jsme byli v Blovicích a v Nepomuku a kolegyně tam vybraly zhruba 250 daňových přiznání k dani z příjmu fyzických osob.“ Jak Michaela Hošťálková odhaduje, daňových přiznání k dani z příjmu by se mohlo letos v Plzeňském kraji podat zhruba 155 tisíc, z toho asi 130 tisíc k dani z příjmu fyzických osob a 25 tisíc k dani z příjmu právnických osob. Finanční úřad má v plánu celkem 40 výjezdů.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio