Poznej sílu prevence. Studenti Lékařské fakulty UHK radili lidem, jak se správně starat o své zdraví

19. březen 2024 08:34

Více než stovka lidí si přišla ke královéhradeckým studentům medicíny pro radu, jak lépe pečovat o své zdraví. Na přednáškách i při praktických ukázkách se mohli příchozí dozvědět například to, jak se správně provádí samovyšetření nebo jak se vypořádat se stresem. Na osvětové akci "Poznej sílu prevence" byla také reportérka Adéla Kavříková.

Čtěte také

„Celou akci jsme rozdělili na tři části. První jsou přednášky, pak máme samostatné workshopy a potom to jsou stánky,“ s Adélou Karenovou, studentkou 4. ročníku všeobecného lékařství, postupně procházíme mezi jednotlivými stanovišti. „Jako první jsme oslovili naše kolegy zubaře, kteří budou ukazovat, jak se starat o zuby, jak si čistit mezizubní prostory a jak předejít kazům.

Posunujeme se zase o kousek dál, tady vidím na stole tlakoměr. „Tady na stánku měříme tlak a tepovou frekvenci. Chceme pacienty poučit o tom, že je důležité třeba nepít tolik kofeinu a nebo se tolik nestresovat. Měříme i glykémii, v České republice je více jak milion diabetiků, takže tady máme prevenci kvůli tomu, aby si mohli změřit cukr v krvi, jestli jsou v rizikové skupině.

Čtěte také

Spolu s námi už je ve výukovém centru, kde studenti akci pořádají, i několik desítek návštěvníků. Největší fronta se teď tvoří u stanoviště, kde si mohou na speciálním přístroji nechat změřit své tělesné složení. „Už to bude. Nastavíme věk, žena a výška 165 cm. Poprosím, stoupněte si na ty stříbrné plochy, tohle chyťte jako řídítka když jedete na kole a chvíli vydržte, ono vás to proměří.

Dávají studenti lidem i nějakou zpětnou vazbu? Oni se tady dozví, jestli je vše v pořádku, nebo ne? „Pokud jsou ty hodnoty už opravdu hraniční, co se týká viscerálního tuku, tak doporučujeme, aby si člověk zašel k obvodnímu lékaři. Ale tady je to zrovna u této klientky úplně bez chyby, takže super, jen tak dál!

Čtěte také

Výživová poradkyně Lucie Pohoda právě chválí jednu ze studentek, v tomhle případě přinesly výsledky měření spokojenost na obou stranách. Od stánků se teď v doprovodu dalšího studenta Tomáše Pavelky přesouvám před posluchárnu, kde právě začíná blok přednášek. „My, jako studenti, fungujeme v různých spolcích a částečně se věnujeme určitým tématům. Tak jsme do toho byli přizvání a postupně z toho vykrystalizovala taková velká akce.

Mezi návštěvníky jsou kromě studentů i rodiny s dětmi nebo senioři, část z nich sem zavítala neplánovaně po cestě z nemocnice. Podle Tomáše Pavelky i jeho kolegů se nápad uspořádat preventivně osvětovou akci pro veřejnost setkal s úspěchem a rádi by ji proto znovu zorganizovali i napřesrok.

Spustit audio

Související