Obor krejčí je obor nejvyšší náročnosti, říká ředitel odborné školy na Králově Haji. Jak to vidí studentka Viktorie?

22. květen 2023 15:10

Říká se, že řemeslo má zlaté dno. Jaké uplatnění v dnešní době najdou krejčí nebo krejčové? A kolik dětí v Libereckém kraji má o tento obor zájem?

Čtěte také

Zatímco dřív směřovalo na učební obor krejčová - švadlena poměrně dost dívek, ještě nedávno patřil k těm, o které byl nulový zájem. Profese je to přitom stále potřebná a hlavně zajímavá.

Na Střední odborné škole gastronomie a služeb na Králově Háji v Liberci, kde se tento obor vyučuje, natáčela redaktorka Jana Švecová.

„Nejtěžší je technologický postup, vlastně vůbec ta technologie. Když si sednu na praxi a paní mistrová ukáže, jak to má být, já jí to pak donesu. Potom po nás ale chtějí rozebrat tu technologii písemně…,“ říká jedna ze studentek, Viktorie.

Obšívání dírek, průramky u saka, to je pro laika vysoká krejčovina. „To mi nepřijde moc těžké, jde mi to tak nějak přirozeně, holky by mohly vyprávět,“ směje se Viktorie. „Asi ty rukávy, to je nejtěžší, vsazování rukávů, to je hodně těžké,“ dodává po chvilce zamyšlení.

„Obor krejčí je obor nejvyšší náročnosti. Absolventi by měli znát veškeré práce s textilem, šití oděvů, halenek, kostýmů, dokonce i pánských obleků,“ potvrzuje její slova ředitel školy Zdeněk Šlajch.

Jak se podařilo obnovit zájem o obor krejčí, krejčová? Kolik učňů ho teď na Králově Háji studuje? Co inspirovalo Viktorii k výběru tohoto oboru? A jaké je uplatnění absolventů školy? Poslechněte si reportáž.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související