Policisté si „posvítí“ na řidiče pod vlivem alkoholu a drog. Alkohol je u každé patnácté nehody

17. červenec 2020

Bezmála 200 policistek a policistů se zaměří v Královéhradeckém kraji na řidiče pod vlivem alkoholu či drog. Hlídky budou měnit svá stanoviště a kontrolovat řidiče budou na různých typech komunikací ve dne i v noci.

K intenzivním kontrolám řidičů pod vlivem alkoholu či drog přistoupí policisté počínaje dnešním dnem po celém Královéhradeckém kraji.

Čtěte také

Neukáznění řidiči usedají pod vlivem alkoholu a drog neustále za volant a svým chováním ohrožují další účastníky silničního provozu.

Přestože dopravní policisté v celém kraji strávili letos v přímém výkonu služby už téměř 107 tisíc hodin, z nichž více než dvacet tisíc odsloužili v nočních hodinách, stále zbytečně na silnicích umírají další lidé. Letos už vyhaslo v celém kraji 15 lidských životů.

V následujících hodinách a dnech proto bude veřejnost policisty vídat na silnicích po celém Královéhradeckém kraji mnohem častěji. Hlídky budou mobilní a budou z taktických důvodů měnit svá stanoviště, kontroly budou provádět na všech typech komunikací, tedy například i na dálnici D11.

Do začátku akce se zapojí bezmála 200 policistů, kteří se u řidičů zaměří na dodržování zákazu požívání alkoholických nápojů a návykových látek před a v průběhu jízdy, v hledáčku budou rovněž cyklisté či motorkáři.

Od začátku letošního roku se do poloviny července stalo na silnicích v Královéhradeckém kraji celkem 2531 dopravních nehod, při nichž přišlo o život celkem 15 osob. Alkohol byl zjištěn u 153 účastníků dopravních nehod.

Alkohol test, alkohol tester, policie

Cílem této dopravně bezpečnostní akce není znepříjemňovat cestování poctivým řidičům. Právě ty chtějí policisté ochránit před těmi, kteří usedají za volant pod vlivem alkoholu či drog či jiným způsobem ohrožují bezpečnost silničního provozu a jsou pro ně tedy přímou reálnou hrozbou.

autoři: Ondřej Vaňura , baj | zdroj: Policie České republiky
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.