Pohádka pěkná, ale vypravěč špatný...

18. únor 2008
Publicistika

Další moudro ukryté ve starém přísloví nabízí zamyšlení Jindry Klímové.

Vsadila bych se, že za nějaký čas bude v knihách přísloví uvedeno jako novodobá perla toto: co se dělá po česku, připomíná grotesku. Citliví jedinci v naší domovině vždycky zpozorní, slyší-li delší dobu od našich politiků slova "zabýváme se tím" a nebo "musíme to řešit systémově". Předstírání je jeden z nejrafinovanějších úkonů, vyžaduje zvláštní kvalifikaci. Přísloví - "pohádka pěkná, ale vypravěč špatný..." je sice gruzínské, ale platí celosvětově. My bychom to možná vyjádřili česky jako "třesky, plesky". Ujištění, že hlavy v naší Poslanecké sněmovně se něčím zabývají jednotlivě, ve výborech, v komisích a ještě nadto v plénu, občas trochu uspává, jako pohádka před spaním. Jenomže i děti chtějí znát konec pohádky, ne?

Tak jestli si právě užíváte jarní slunečné pohody, protáhli jste si s přispěním státního svátku volno jak to šlo nejdéle, vězte, že stejnou touhou byli stiženi i ti, kdo jsou v parlamentu - jak se říká - vzorkem národa. Ve středu jste ještě pracovali a tentýž den také zasedala Poslanecká sněmovna. A neprojednávala jen tak něco okrajového. Přesto mnozí tělem i duchem chyběli, vytratili se za sluníčkem, a podle toho to také vypadalo. Jestli až dosud vypadali sociální demokraté jako tvrdí a neústupní zastánci referenda o umístění radaru v Brdech, když došlo k rozhodujícímu hlasování, sedělo jich v sále z 71 jen 21. A komunistů, o kterých se předpokládalo, že se připojí, z 26 jen 15. Koaličních poslanců bylo sice také málo, ale na to, aby je přehlasovali, zase dost. A tak přišly na řadu pohádky. Premiér Mirek Topolánek pochválil informační kampaň k radaru, uvedl, že lidé v této věci dostávají více informací, než je v případě mezinárodních smluv zvykem, a postoje českých občanů se tedy obracejí ve prospěch umístění radaru. To že potvrzuje průzkum. Jiří Paroubek z ČSSD odporoval, že má jiné výsledky průzkumu, a že by vláda a parlament měly vzít na vědomí 70 procent názorů proti. Sociální demokrat Jan Hamáček zpochybnil Topolánkovo ujištění, že na summitu v Bukurešti souhlasilo NATO se začleněním radaru v Česku do své protiraketové obrany. Slova "hledáme způsoby, jak propojit kapacitu" že ještě neznamenají souhlas. Ale na rýpaly má ODS rázného Petra Nečase. Smetl takové nepatřičné řeči sdělením, že všechny informace nemohou být veřejnosti dostupné. Připomenulo se české přísloví: k čemu co píchati, co samo se provalí... Neladilo to sice s Topolánkovou pochvalou informační kampaně, ale i tak poslanci vzali zprávu o úspěšném prosazování radaru na vědomí.

Logo

A ještě jedno stačili systémově probrat. V novém zákonu proti praní špinavých peněz, který má kromě jiného zpřísnit dohled nad finančními transakcemi politicky exponovaných osob, rozhodli o výjimce. Něco takového se nebude týkat členů vlády, poslanců a senátorů. Jen těch, kteří mají bydliště mimo Českou republiku, byť přechodné, což jsou na příklad naši europoslanci. To překvapilo europoslankyni Janu Hybáškovou. "Vážně odsouhlasili takovou nerovnost?" Ano, odsouhlasili. Naopak přidělali práci podnikatelům, advokátům, notářům, exekutorům a dokonce i daňovým poradcům, kteří budou muset hlásit všechny transakce nad 375 tisíc, které jsou jim známy. Marně bublal proti sociální demokrat František Bublan. V pohádkách se dělají kouzla slovy abraka dabraka. V parlamentu hlasováním. Ještě mnohé měla v uplynulém týdnu projednat Poslanecká sněmovna, ale víte přece, že se tam vpletl na čtvrtek ten státní svátek. Tak organizační výbor navrhl, aby se neplýtvalo elektřinou na svícení a topení, zrušení jednání o všedním pátku. Nu, kdo by s tím nesouhlasil? Za tři týdny bude času dost... "Pěstounem svědomí je stud", říká jedno české přísloví. Bohužel málo známé a neužívané. A my, voliči, co sledujeme poslance? O nás zase ví leccos jedno z čínských: "Všichni jsme moudří, někdy předtím, jindy potom."

autor: Jindra Klímová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.