Podivná nečinnost

10. leden 2008
Publicistika

Zatímco od tohoto pondělí mohou řidiči využívat nový silniční obchvat Sokolova, který značně odlehčí dopravě jak v hornickém městě, tak v sousedním Královském Poříčí, o něco výše v Krušných horách motoristé stále čekají na dlouho avizované rozšíření hraničního přechodu v Potůčkách. Ne že by tyto dvě záležitosti spolu jakkoli přímo souvisely, přesto ale mohou posloužit jako ilustrace dobrého a přesně opačného přístupu k plnění veřejně daných slibů. Právě toho si v poznámce nazvané Podivná nečinnost všímá kolega Lubomír Stejskal.

Kdo by před několika měsíci vsadil na to, že severovýchodní silniční obchvat Sokolova bude zprovozněn dřív než dojde k rozšíření hraničního přechodu v Potůčkách, dobře by udělal. A to navzdory tomu, že podle časového plánu tomu mělo být přesně obráceně. Závazný termín otevření česko-saského přechodu Potůčky - Johanngeorgenstadt pro motorová vozidla - dodejme, že dosud je přístupný pouze pro pěší - byl shodný s naším vstupem do takzvaného Schengenu, tedy s 21. prosincem minulého roku.

Logo

Toho dne se ovšem kýžená změna nekonala a ke splnění slibu nedošlo ani 7. ledna, kdy byl u Sokolova slavnostně otevřen zmíněný čtyřkilometrový obchvat.

Zklamání je o to větší, že své závazky nedodržela nikoli česká strana, ale partneři na druhé straně hranice, proslulí svým smyslem pro přesnost a pořádek. Byli to přitom oni, kdo rozšíření přechodu před léty iniciovali. A byla to česká strana, kdo splnil několik potřebných podmínek. Vedle některých dílčích úprav to bylo především vybudování kruhového objezdu a obchvatu.

Říká-li dnes starostka obce Jarmila Fořtová, že Potůčky jsou na rozšíření přechodu připraveny déle než rok, je liknavost na německé straně o to méně pochopitelná. Jistě, svoji roli v tom hraje i současná přebyrokratizovaná evropská společnost. Zde jde konkrétně o to, že vybavení celního objektu na druhé straně hranice, jakož i přístupová komunikace je v majetku několika německých organizací, což údajně způsobuje většinu komplikací. Prostým občanům nezbývá než tomu věřit. A doufat, že toto je pravý důvod a že nejde o nic jiného než o obvyklé byrokratické průtahy. Málo platné: není tak snadné zaplašit neodbytnou myšlenku, že při troše dobré vůle by jedna strana nemusela na přátelské gesto té druhé čekat více než jeden dlouhý rok. Zejména, jde-li o takovouto věc společného zájmu.

Logo

Věřme, že zahájení prací na německé straně, slibované na tento týden, posune celou věc ke kýženému cíli. Pokud možno ve viditelném časovém horizontu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.