Po cukru přišel bič

7. leden 2010
Publicistika

Na konci minulého roku začala v krušnohorském lyžařském středisku Boží Dar platit přísná pravidla postihující špatně parkující řidiče. Jejich vozidla jsou nyní odvážena vozidly odtahových služeb, často až do vzdálených Karlových Varů. To zákonitě vyvolává mezi návštěvníky a hostitelským městem řadu kontroverzí a značné napětí. Situace si všímá Lubomír Stejskal.

Zaručeným receptem, jak přivést řidiče a jejich spolujezdce k zoufalství a vzteku zároveň, je odtáhnout jim automobil. Když se něco takového stane ve městě, v němž má odtahová služba potřebnou parkovací plochu, k níž lze dojet veřejnou dopravou, můžeme hovořit o komplikaci snesitelné. Nesrovnatelně horší situace nastane, postihne-li odtažení vozu návštěvníky horských středisek. V Božím Daru se nejednomu lyžaři v minulých dnech stalo, že se vrátil z běžecké stopy, aby záhy zjistil, že jeho automobil se nachází 30 kilometrů daleko, v areálu odtahové firmy. Pokud by se jednalo pouze o šoféra, jenž špatně zaparkoval, jeho problémy, které si sám zavinil, by za zvláštní pozornost nestály. Z čistě lidského hlediska se ale vše jeví v poněkud jiném světle, jsou-li strastmi, jež s odtahy souvisejí, postiženi nevinní spolujezdci řidiče. Zde musíme na prvním místě myslet na malé děti. Právě ony se nejednou staly obětí této, z jejich hlediska, války dospělých.

Není sebemenších pochyb o tom, že božídarská radnice a městská policie mají při obhajobě svého opatření pravdu. Nesprávně zaparkovaná auta v malém horském městě znemožňují úklid sněhu, mohou způsobit dopravní kolaps a bránit průjezdu vozidlům záchranářů. Otázku vyvolává něco jiného. Způsob vypořádání se s tímto problémem, který sám starosta Jan Horník nazval drastickým. A také jeho načasování. Podle starostova vyjádření v tisku byla radnice k řidičům porušujícím pravidla parkování tolerantní dvacet let. Rok co rok pouhé domluvy - a ze strany neukázněných motoristů bez výsledků. Proto přišel místo cukru bič v podobě odtahů. Současně ale také zpráva, že pro letošní rok se chystá novinka. Především zlepšení informovanosti formou tabulí s aktuálními údaji o obsazenosti odstavných parkovišť, kam se bude vjíždět přes moderní závory. Peníze, a bude to 3 a půl milionu korun, jsou v božídarském rozpočtu připraveny.

Zasněžené auto

Je to jistě krok správným směrem, byť s dovětkem: pozdě, ale přece. Je-li totiž Boží Dar dlouhodobě žádanou zimní turistickou destinací, není divu, že si jeho návštěvníci, a nejen ti s odtaženými vozy, kladou nejrůznější otázky. Třeba tu, proč pro ně optimální podmínky srovnatelné se západními středisky lyžařské zábavy nebyly vytvořené už dávno. Času na to bylo přece dost: rovných dvacet let.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.