Plzeňský lidový soubor Mladina oslavil 65. výročí velkolepým tanečním divadlem Psohlavci

2. květen 2019

Dvěma zcela vyprodanými pořady nazvanými „Psohlavci“ oslavil Plzeňský lidový soubor Mladina 13. dubna na Nové scéně Divadla J. K. Tyla v Plzni 65. výročí svého založení. Do historie souboru se tak zároveň zapsal zcela nový formát: folklorní – taneční divadlo.

Ke spolupráci na Psohlavcích Mladina přizvala nové tvůrce a hudební obsazení tentokrát pojala velkoryse – na představení se podílelo 16 muzikantů, sbor a jako host i sólista Patrik Hradecký z Domažlic.  Autorem hudby pro příběh inspirovaný Jiráskovým románem Psohlavci je slovenský hudební skladatel Peter Jantoščiak, scénáře, režie a části choreografie se ujal Stanislav Marišler, taneční pedagog a umělecký vedoucí Slovenského Ľudového uměleckého kolektivu. Na choreografiích se navíc podíleli i Lucie Slouková, Rudolf Danajovič, David Pavlíček a také tvůrčí tým Mladiny. Ke spolupráci byl oslovený i herec Martin Stránský – jeho hlas se v Psohlavcích objevil v roli vypravěče.

Od prvního nápadu až po divadelní realizaci se na Psohlavcích podílelo celkem 86 lidí, v hlavních rolích tančili Jakub Kubík (jako Jan Sladký Kozina) a Kristýna Vanclová (jako Dorota Kozinová). Roli dudáka Jiskry ztvárnil Jan Voves, vedoucí muziky Mladiny, roli velitele drábů Libor Hnát, vedoucí souboru Mladina. Kromě tanečníků Mladiny se do představení zapojili také členové Folklorního souboru Rokytí z Rokycan.

Poslechněte si výběr nejlepších snímků ze záznamu představení Psohlavci, které Český rozhlas Plzeň natáčel.

Spustit audio