Plody šanghajské výstavy

22. červenec 2010
Publicistika

Minulá sobota patřila na Světové výstavě v čínské Šanghaji českým regionům. Oba západočeské, plzeňský i karlovarský, měly zastoupení na nejvyšší úrovni. Smyslem akce bylo posílit spolupráci mezi partnerskými oblastmi v obou zemích a v rámci krajské prezentace dát nový impuls turistickému ruchu. Téma pro Lubomíra Stejskala a jeho příspěvek Plody šanghajské výstavy.

Dozvědí-li se prostí občané o cestě hejtmanů našich krajů do kontinetální Číny, neodpustí si řada z nich jedovatou poznámku. Na téma, že ti nahoře si zase jednou udělali exotický výlet sami pro sebe. A za naše peníze. Kdo takovýmto úzkým pohledem nahlíží na veřejné dění, sotva přijme jinou argumentaci. Třeba takovou, že představitele regionu jsme si demokraticky zvolili také proto, aby nás reprezentovali - nejen doma, ale třeba na Dálném východě, bude-li to mít smysl. Problém tedy není v tom, ŽE nás reprezentují, ale JAK. A jestli vynaložené náklady na takovýto zájezd politiků přinesou odpovídající výsledky.

V tomto případě je na místě mírný optimismus. Z následujícího důvodu. Zatímco karlovarský hejtman Josef Novotný a jeho náměstek Jaroslav Borka pobývali jako hosté v Šanghaji, plnil další muž z vedení hejtmanství roli krajského hostitele. Radní Vratislav Emler doprovázel o víkendu skupinu osmi zástupců čínských sdělovacích prostředků, kteří navštívili Karlovy Vary a Mariánské Lázně. Bezpochyby v naději, že čínští novináři, navzdory tomu, že přiletěli z komunistické země, vytvoří příznivý mediální obraz o západočeských lázních. A tím doplní úsilí našich zástupců na Expu, jejichž posláním je představit kraj jako lákavou turistickou destinaci. Kdyby to celé ale mělo skončit jen u slavnostních setkání a vnějších formalit, bylo by to samozřejmě málo. Hejtman Novotný a náměstek Borka měli ale na programu také jednání s představiteli a byznysmeny partnerské oblasti Čangping , což je vlastně předměstí metropole Pekingu. Pracovní cesta mimoto zahrnovala jednání s odborníky na cestovní ruch v jihočínské provincii Chaj-nan.

Všechny tyto kontakty, jak u nás, tak v pořadatelské zemi Světové výstavy vytvářejí dobrý předpoklad k tomu, aby krajská výprava na východ přinesla žádoucí ovoce. Tím je zvýšený zájem čínských turistů i podnikatelů o západočeský region. Nebude to jistě hned, ale očekávat výsledek v dohledné době je na místě. Ostatně, při sobotním zahájení setkání s lídry obou západočeských regionů a jejich kolegů z Ústeckého a Libereckého kraje, neopomněl generální ředitel české části Expa Pavel Antonín Stehlík zdůraznit, že náš pavilon patří k nejvíce navštěvovaným. To by v nejlidnatnější zemi světa, za podpory správně promyšlené propagace mohlo znamenat , že v budoucnu víc Číňanů - vyjádřeno symbolicky - ochutná plzeňské pivo a karlovarské léčivé prameny. Bude tomu ale opravdu tak? Doufejme, že ano.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.