Petra Kosová: Venkovské EXPO - vynikající nápad špatně živený a oblečený

25. duben 2013
Publicistika

Minulý týden se poprvé v pátek a v sobotu představilo "Venkovské EXPO". Akce, kdy se jednotlivé oblasti z regionu představovaly na Světovaru v Plzni. Petra Kosová se venkovskému EXPU věnuje v následujícím komentáři.

Vynikající nápad, zatím špatně živený a oblečený. Tak by se daly shrnout dojmy z prvního většího pokusu o prezentaci venkova v Plzni na Světovaru. Počasí "Venkovskému EXPU" ani trochu nepřálo. Jenže to nebyl hlavní problém akce.

I když... Pokud totiž většina prodejců regionálních potravin nepřijela kvůli vodě a chladu, je jasné, proč byla nabídka stánků tak chudá. To byl častý důvod rozmrzelosti návštěvníků, které přivábila vidina prodeje regionálních potravin. A bláto odradilo kupující od procházení stánků těch několika málo statečných regionálních výrobců. Ouha: pro příště je třeba důkladně promyslet a aktuálně realizovat suchou nebo mokrou variantu. Areál Světovaru je velký, klouzat a vlhnout venku není přece třeba.

Kalný den zvýraznil současné nedostatky dosud nerekonstruovaného areálu bývalého pivovaru Světovar, takže mnoha návštěvníkům se nelíbilo ani místo konání akce. A nebyl jim důvod výběru vysvětlován, snad na nějakém panelu, ale kdo měl chuť ho číst? Tentokrát je Černý Petr na straně spolupořádající společnosti Plzeň 2015. Poprvé se na Světovaru konala akce určená skutečně široké veřejnosti a nejspíš se ukázalo, že to je adresa, se kterou tým zatím neumí moc pracovat. Je to totiž jiné, než oslovovat konkrétní menšinové skupiny lidí. Ty by věděly, kam přišly.

Slibovaná "živá" mapa regionu" nepůsobila moc živě. Tak proč stánky, které k jednotlivým regionům patřily, zápasily s mokrem a nevlídnem na dvoře a neoživily expozici? Několik pěkných nápadů se na mapě regionu objevilo, ale celkově nijak nezazářila. A hlavně nežila. Své oddělené scény měly totiž i hudebníci a divadelníci.

V čem je tedy ta živá a netradiční prezentace? Proč musí být všechny mikroregiony nacpané do jedné místnosti? Proč nevyužít další sály Světovaru? A tam mohou být v rámci jednotlivých mikroregionů i pódia s muzikanty či ochotníky, stánky, řemeslnické dílny apod. A venku podle počasí jen jídlo. Když bude zima, šup se stánky s občerstvením do hospůdky. A lidé poznají z areálu víc, než zablácený dvůr a dvě cimry.

Opravdu je - až na nepříliš šťastný název - "Venkovské EXPO" vynikající myšlenka: připomínat krajskému městu a jeho obyvatelům, že jsou součástí regionu, který nabízí spoustu lákavých možností jak se nadchnout z přírodních krás, vzácných památek a osobitých akcí. Sympatické Místní akční skupiny, které "Venkovské EXPO" iniciovaly, a dále společnost Plzeň 2015, která se podílela na pořádání, mají rok na přemýšlení. Třeba se objeví osobnost hlavního nápaditého a zkušeného koordinátora, který akci dotáhne dál, než na půl cesty.

Jednu věc lze začít zlepšovat už teď: Místní akční skupiny o sobě dávají málo vědět, přestože mají za sebou i před sebou velký kus užitečné práce. Musí najít způsob, jak se více dostat do povědomí. Jako známý a respektovaný pořadatel mohou zvýšit šanci na lepší návštěvnost svých akcí!

Budoucí Evropské hlavní město kultury určitě potřebuje, aby to teď mikroregiony nevzdaly a dál usilovaly o co nejlepší prezentaci svých pokladů. V dobrém se jim to vrátí.

autor: Petra Kosová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.