Petra Kosová: Velikonoční trhy

9. duben 2012
Publicistika

Trhy na náměstí Republiky v Plzni měly tentokrát přídomek "velikonoční". Petra Kosová se šla nadýchnout jejich atmosféry. A přinesla následující příspěvek.

Pokud má centrální náměstí v Plzni sloužit jako výkladní skříň města, v níž ukazuje to nejlepší, co má, je třeba přiznat, že tohle aranžmá se zatím nedaří vyladit na ten správný reprezentativní tón. Náměstí obklíčené automobily a úhor obrovské plochy, který teď alespoň osvěžují elegantní a jiskřivé kašny. Horší je, když začne rozlehlou dlážděnou pláň u chrámu sv. Bartoloměje okupovat takzvaný trh.

Zatímco skutečné trhy, kde nakoupí zájemci kvalitní, většinou regionální potraviny a další produkty, se tísní v prostoru u Mlýnské strouhy, na náměstí bují obchod pouťovými cukrovinkami a elegancí, vyčichlým kořením, trdlem.cz a ponožkami. Možná, že se mezi stánky najde někdo se zajímavou a hodnotnou nabídkou, okolní balast ale vybičuje nedůvěru kupujícího do té míry, že spláchne mávnutím ruky i to, co je dobré. Upatlaná papundeklová brána se pokouší hlásat, že se jedná o trhy velikonoční a vypadá o to ubožeji, že stojí poblíž kašny-chrtice, kvalitního architektonického i řemeslného díla. Naštěstí nikoho ani nenapadne, aby do Plzně na takové umolousané trhy jezdil, jinak by se místní museli propadnout hanbou.

Jenže do krajského města bude v souvislosti s titulem Evropské hlavní město kultury 2015 zajíždět přespolních čím dál víc. Také z míst, kde si potrpí na sezónně orientované trhy mimořádné kvality - kdo zažil podobné akce v Německu nebo Rakousku, ví, o čem je řeč. Právě proto by město mělo začít vážně uvažovat o koncepci i této zdánlivě mimokulturní produkce. Nahodilost uskupení budek a především jejich pochybný obsah vypovídají o Plzni jako o městě, které neumí nabídnout víc, než tretky vyrobené v Číně a pochutiny, jimiž jsou zavalené trhy všude v zemi. Žádná osobitost, žádná hrdost na region, nic mimořádného, co v jiném kousku světa nenajdete.

S mikrofonem na velikonoční jarmark

Ačkoli mají trhy na náměstí Republiky vždy jinou záminku k pořádání, až na pár atributů - na Vánoce kapři, na Velikonoce pomlázky - se podobají jeden druhému jako vejce vejci. A někdy, když je opravdu nejhůř, objeví se na náměstí i kolotoč ohavných barev a tvarů!

Kvalita trhů každým rokem klesá. Nejspíš odráží kvalitu a kompetentnost těch městských úředníků, kteří jsou za tenhle neutěšený obraz odpovědní.

autor: Petra Kosová
Spustit audio