Petra Kosová: Schody k vodě sice nebudou, atrakcí je ale i tak dost

7. červen 2013
Publicistika

Zítra si měli Plzeňané poprvé vyzkoušet, jaké to je, sejít po schodech z Anglického nábřeží na náplavku k Radbuze. Jenže plány na akci s názvem Den Meliny Mercouri spláchla velká voda. Petra Kosová se nápadu věnuje v následujícím komentáři.

Byl by to splněný sen. Schody, po kterých by se v centru Plzně dalo sejít z Anglického nábřeží přímo k řece, se objevují snad v každé anketě na téma: co v Plzni zlepšit. Nebude nic. Na druhou stranu je třeba říci, že se opět ukázalo, jak moc důležitá je v těchto místech vysoká regulace Radbuzy nastavená na stoletou vodu. A že mají vodohospodáři pravdu: takový prvek, jako jsou schody, je nutno pečlivě uvážit. Aby sloužily, ale v případě řádění živlů nekomplikovaly situaci.

Jestli by se schody měly montovat jen na omezenou dobu, nebo jestli existuje způsob, jak je instalovat trvale, to je otázka pro odborníky. Na každý pád je to významný prvek, který by mimořádně osvěžil střed města.

Společnost 2015 plánovala schody jako středobod programu zítřejšího Dne Meliny Mercouri - lidé měli řádit u vody a časem i na vodě, na loďkách a šlapadlech. Jenže kvůli rozvodněné řece museli organizátoři akci zrušit. Uvažují o ní pro příští rok.

Je ale nutné čekat tak dlouho? Nebylo by lepší provizorní schody na kratší dobu a s menším programem vyzkoušet o prázdninách, třeba během festivalu "Živá ulice"? Nebo v září při Mezinárodním festivalu Divadlo, kterému dlouhodobě chybí program v centru města, mimo divadelní sály? Prověrka možností by mimo jiné přinesla také větší jistotu do rozsáhlejšího programu.

A další zkušenost přinesla velká voda. Tenhle víkend totiž Plzeň jako by sondovala, jak zahuštěnou kulturní nabídku město snese. Program na Anglickém nábřeží a náplavce sice nebude, ale stejně místní či přespolní mají pořád z čeho vybírat: po celém městě vrcholí festival "Kontejnery k světu". Na Světovaru se žongluje a koncertuje. V továrně v Chrástu bude Petr Forman a studenti Ústavu umění a designu provádět zvědavce podmořským světem vzešlým z umělecké invence. A otevřou se zahrady, jindy veřejnosti nepřístupné. Takže voda vzala, ale ne vše. A to je třeba brát jako součást příprav na rok 2015, kdy bude Plzeň Evropským hlavním městem kultury. I když si příroda či jiný hybatel vezme do hlavy, že se něco neuskuteční, pořád je dobré mít v záloze jiné atrakce, které tyto faktory neovlivní. A tohle letos vyšlo.

I když lze litovat zmařené šance dobýt náplavku, v podstatě si z pozice návštěvníka kulturních akcí není na co stěžovat. Kéž by se podobný model zachoval i v roce pro Plzeň klíčovém.

autor: Petra Kosová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.