Petra Kosová: Realizace nápadů obyvatel Plzně je výhra pro město

28. březen 2013
Publicistika

Tento týden představili členové týmu Plzeň 2015 výsledky projektu "Pěstuj prostor". V této výzvě předkládali obyvatelé Plzně návrhy na zlepšení různých veřejných prostranství v krajském městě. Petra Kosová se byla na vyhlášení výsledků podívat - akce ji inspirovala k následujícímu komentáři.

Osmdesát tři námětů se sešlo v první výzvě projektu "Pěstuj prostor". Porotci rozhodovali ve dvou kategoriích: "Schody pro Plzeň", kterou lidé obeslali 12 návrhy a "Obecný podnět", která inspirovala 71 nápadů na zlepšení. Odborná porota několik návrhů ocenila a další rovněž doporučila městu k realizaci.

Proč "Schody pro Plzeň"? Město leží v důlku, všude kopce. Schody, kde by se lidé scházeli, by měly svoji logiku. A mnoho měst v Evropě a ve světě má své slavné schody jako místo setkávání. V Plzni se zatím schází omladina o víkendech v létě na pár schodech u památníku Díky, Ameriko. Občané města chtějí obytné schody u Velkého divadla, na toto téma se sešly hned 3 návrhy. Město sice už odsouhlasilo podobu projektu rekonstrukce nefunkční terasy u Klatovské třídy bez schodů. Ale Správa veřejného statku plzeňského magistrátu, která se na akci "Pěstuj prostor" podílí, bude prosazovat dodatečné změny. Uvidíme, jestli se to podaří. Schody u Velkého divadla jako místo setkávání by měly logiku. Jsou v sadovém okruhu a když je jen trochu příznivé počasí, je tento prostor vyhledáván lidmi různých generací, obsypané jsou lavičky i trávníky. Takové obytné schodiště by ostatně mohlo sloužit třeba i během letního festivalu "Živá ulice" jako improvizované hlediště.

Další navržené schody souvisí s velkým plzeňským tématem: s vodou. Plzeň má sice řek na rozdávání, ale obyvatelé města k nim nemají v centru přístup. Už brzy by mělo vzniknout zatím provizorní a zkušební schodiště na náplavku k Radbuze z Anglického nábřeží, nápad studenta architektury. Přineslo by vítané osvěžení do podivně slepého a hluchého místa - hlavně kvůli nevlídnému předprostoru před bankou.

Strašidelné jsou některé plzeňské kouty, které se nezamlouvají autorům nápadu s názvem "Guerilla gardening". V podstatě se jedná o partyzánskou válku vedenou zahradnickým náčiním. Pokud takový zahradnický guerillový bojovník zná ošklivý kout, ve kterém nic neroste, zasadí tam trávu nebo květiny. Skoro nic to nestojí, ale mnoha lidem to udělá radost. Už na úterním setkání při vyhlašování výsledků akce "Pěstuj prostor" se začali organizátoři domlouvat se zástupci Správy veřejného statku, jestli by nemohl vzniknout seznam míst, kde jsou takové zahradnické bojové akce v Plzni zakázány. Třeba v zeleném pásu v centru. Aby lidé věděli, že jinde mohou na zanedbaná místa směle zaútočit a zvelebit je.

Skutečně zajímavých podnětů přišlo mnoho. Kvalifikovaně je posuzovala porota složená z architektů, sociologů, kulturních manažerů a kompetentních magistrátních úředníků. Další plus. A co je na celé akci to nejlepší: nápady přicházely od lidí, kteří pochopili, že nejde jen kritizovat a požadovat, aby jiní - město, kraj, stát - dali věci do pořádku. Chtějí převzít odpovědnost za prostředí, ve kterém žijí. I ty nejmenší projekty mají velkou cenu: třeba když se domluví pár lidí v paneláku a zvelebí prostor před svým vchodem. A pečují o něj.

Projekt "Pěstuj prostor" chystá novou výzvu. Snad se alespoň část těch prvních podnětů realizuje do uzávěrky druhého kola. Aby lidé věděli, že má smysl přemýšlet o tom, jak vylepšovat město, ve kterém žijí.

autor: Petra Kosová
Spustit audio