Petra Kosová: Podepsal jsi, modrý pruh na tebe!

12. listopad 2012
Publicistika

Nedávno začaly některým lidem, kteří podepsali petici proti výstavbě OC Corso, chodit obálky s modrým pruhem. Magistrát rozeslal zhruba třináct stovek rozhodnutí o napomenutí. Důvod udaný úředníky: adresáti nejsou obyvateli Plzně a neměli právo petici podepsat. Petra Kosová se kauze věnuje v následujícím komentáři.

Stojí proti sobě plzeňská radnice a petiční výbor pro vyhlášení referenda. Magistrátní úředníci tvrdí, že musí napomínat ty, kteří nejsou z Plzně a podepsali petici, členové petičního výboru to považují za šikanu. Opozice v zastupitelstvu rovněž protestuje proti postupu magistrátu.

Pro obyčejného smrtelníka, který si poctivě plní své povinnosti, platí daně a žije skromným životem, ale rozhodne se, že mu není jedno, co se děje za jeho humny, je jistě šok, když mu poštovní doručovatelka předá obálku s modrým pruhem. Za to, že v zápalu a rozhořčení podepsal petici. Koho obálka s modrým pruhem vyděsí a koho ne? Je v rozesílání rozhodnutí o napomenutí i tento záměr? Zastrašovat? Prostor pro spekulace je dostatečně rozsáhlý.

Plzeňští zastupitelé sice před časem většinu podpisů uznali a tedy i celou petici, referendum přesto odmítli vyhlásit a musel ho až nedávno nařídit soud. Z toho se lze dohadovat, že vedení města názor jeho obyvatel obtěžuje, přes různé háčkování slovních ozdob na tenhle zřetelný fakt. To bylo. A přišel další krok. Protože co se nyní dává ostře najevo rozesíláním dopisů s modrým pruhem lidem, kteří v Plzni nebydlí a přesto petici podepsali? Aby se do věcí svého krajského města nepletli. Co na tom, že v něm pracují a utrácejí za nákupy, jejich děti studují v plzeňských školách, mají tu úřady a vůbec - že krajské město je i jejich. Podepsal jsi, modrý pruh na tebe! A jen tak na okraj připočtěme, kolik úředníků se tím z peněz daňových poplatníků muselo zabývat a jak dlouho a kolik tedy rozeslání třinácti set napomenutí ve výsledku stálo peněz.

Je to k nevíře. Plzeň by naopak měla každou známku zájmu o dění v krajském městě nadšeně z principu vítat, pokud chce být dobrým a vstřícným krajským městem. Dokonce ve vztahu k projektu "Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015", do kterého by se měl zapojit celý západ Čech, by si západočeská metropole měla pěstovat vazby k regionu co nejlepší.

Napomínáním, které může některým adresátům znít hodně výhružně, si ale sympatie nezíská. Tedy nezískají, řeč je o úřednících. Samotní Plzeňané, kteří se spojili s dalšími lidmi v regionu, protože jim vadí dlouhodobý přístup magistrátu k centru krajského města, vzájemné vazby naopak utužili.

autor: Petra Kosová
Spustit audio