Petra Kosová: Plzni 2015 chybí aktuální denní program a zeď nářků a chvály

15. květen 2015
Publicistika

Už čtyři a půl měsíce je Plzeň Evropským hlavním městem kultury. Jak si zatím vedou některá místa spojená s titulem? Nad tím se zamýšlí Petra Kosová v následujícím komentáři.

Co se zatím v Plzni stalo? Kromě přibývajících skupin turistů a velkého počtu návštěvníků spojeného s některými velkými akcemi už je možné vyrukovat s pozorováním a sběrem informací o důležitých místech Evropského hlavního města kultury. Alespoň o některých.

První na ráně je tzv. Meeting Point na náměstí Republiky

Zprvu nedůvěřivě a úkosem sledovaný. Zdá se ale, že si tam lidé zvykli chodit na lov informací a vstupenek a s teplejšími dny je stále oblíbenější střecha dočasné stavby. Potvrzuje se, že by Plzeňané i turisté přivítali na rozlehlém náměstí více takových kaváren. Stálo by za zkoušku při některé větší akci jejich počet rozmnožit.

Kavárny chybí na náměstí, co chybí v samotném Meeting Pointu? Nejspíš by se osvědčilo něco na způsob atraktivně a hravě prezentovaného aktuálního kulturního menu, které v daný den Plzeň nabízí. Mnoha ne vždy přehlednými programy se lidem často listovat nechce a jednoduchý denní přehled by zlepšil propagaci jednotlivých akcí. Za úvahu by stála i nástěnka, na kterou by mohli organizátoři jednoduše připíchnout letáček s programem na svou akci. Taková služba by vyjádřila větší zainteresovanost týmu Plzeň 2015 na každém dni letošního roku, umožnila by co nejrychleji reagovat na případné změny na poslední chvíli. Je to osobní a přímá pozvánka, která v tuto chvíli schází. A také vyjádření většího zájmu o to, co se v Plzni děje, náznak větší vstřícnosti i k těm kulturním aktivitám, které nejsou v hlavním programu Evropského hlavního města kultury a mají pocit, že o ně nikdo nestojí.

Od věci by možná nebyla ani kniha nebo zeď nářků, přání a chvály. Nejen k Plzni 2015, ale i k službám jednotlivých kulturních institucí a vůbec k městu samotnému. Pro zpětnou vazbu. Co lidem vadí, co by je potěšilo a co se jim líbí, co by chtěli zachovat i do budoucna. To by mohl být funkční komunikační prostředek a zdroj názorů. Přímý kontakt a vyjádření zájmu.

Na DEPO 2015 bývá slyšet chvála, něco mu však i chybí

Další na řadě je DEPO 2015, které vstoupilo do života kulturní Plzně teprve nedávno. Do povědomí lidí se teprve dostává. Kurátorka pražských Designbloků Jana Zielinski DEPO nedávno pochválila, prý si tam připadá jako v podobných centrech v bývalých industriálních objektech v Amsterdamu nebo v Londýně. To potěší. Ale kdo k němu teprve hledá cestu, ať místní nebo přespolní, občas si postěžuje, že není dobře propagované a odbočky k němu nejsou vhodně značené z hlavních přístupových komunikací. Naopak bývá slyšet chvála kvůli bližší vzdálenosti od středu města; bližší ve srovnání s původně plánovanou kulturní fabrikou na Světovaru. A líbí se i velkorysejší prostory. Také je DEPO 2015 v blízkosti jiných kulturních center: Papírny, Měšťanské plovárny nebo Zastávky nad Zimním stadionem, což otevírá možnosti při organizaci akcí.

Depo 2015

Uvidíme, co nového přinesou teprve chystané programy, které prověří další místa a možnosti Plzně a zájem Plzeňanů a turistů. Už teď je ale patrné, že se atmosféra alespoň v centru města a kolem Radbuzy trochu změnila. Je tam víc lidí. Působí více zabydleně a živě a přitom pohodově. Kéž by zrovna tohle vydrželo i do dalších let.

autor: Petra Kosová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.