Petra Kosová: Plzeňané mohou být na sebe právem hrdi

14. leden 2013
Publicistika

Téma dnešního komentáře nemůže být po víkendu jiné. Je to referendum týkající se významného pozemku v centru města, kde chce soukromý investor vybudovat nákupní centrum. Asi nemálo obyvatel regionu překvapilo, kolik voličů se dostavilo k hlasování v referendu a jak dopadlo. Pokračuje komentářem Petra Kosová.

Plzeňané mohou být na sebe právem hrdi. V současné době je Plzeň největším českým městem, ve kterém se nejen podařilo uspořádat referendum, ale dokonce ho občané dokázali i podle přísných českých zákonů obhájit příslušnou volební účastí. A navíc občané prosadili názor odborníků proti těm, které si před časem zvolili do správy města. Ti totiž utráceli peníze daňových poplatníků na zpochybňování občanských aktivit a skrytě či otevřeně podporovali zájmy soukromého investora. Důkazů je dost: referendum musel potvrdit soud, lidem chodily zastrašující obálky s modrým pruhem, hlasovací místnosti k referendu byly jinde, než jsou obvyklá volební místa nebo alespoň k nim byl komplikovanější přístup. Ale obyvatelé Plzně se nenechali zastrašit ani odradit. Odměnou je jim vědomí, že nejsou proti politikům tak docela bezmocní.

Legrační je, jak krátkozrací byli politici v případě referenda. Podařilo se jim ho znemožnit v čase loňských krajských voleb, snad si nepřipustili, že k němu vůbec dojde. A ono se nakonec uskutečnilo v podmínkách pro referendum výhodnějších: v čase voleb prezidentských, o které byl větší zájem voličů. Že by mlýny mlely rychleji, než obvykle?

Teď bude na řadě omílání frází, jak drahé bude obhájit požadavky referenda, protože je na všechno pozdě. V prvé řadě, čas na ochranu významných částí Plzně správci města promrhali v dobách bez vizí, kterých buď nebyli schopni, nebo o ně s vidinou vlastního prospěchu nestáli. To je průšvih, který se táhne až k dobám po Sametové revoluci. V těch časech byla Plzeň zubožená a zchátralá po předchozích hubených letech socialismu, zásadní znetvoření její podoby ale mají na svědomí následující volení zástupci města. Vzpomeňme si na stále hyzdící nákupní komplex u Roudné, nevábné obchodní centrum stojící na místě atraktivního pozemku někdejšího Plzeňského výstaviště anebo na nevzhlednou bednu hotelu v místech, kde dlouhé roky strašilo torzo Diplomatu. V druhé řadě, ještě určitě přijde řeč na skutečné mrhání penězi, které město provozuje: jako první se nabízí kontroverzní rozhodnutí o výstavbě nového depa pro plzeňské dopravní podniky.

Centrum Plzně už dostalo dost hlubokých ran a přišel čas říci dost a nedovolit město dále zohavovat. Což by měl být hlavní zájem plzeňské radnice. Pokud se k tomu sama nemá, je třeba ji přinutit. V krajním případě referendem. A pak možná přijde čas, kdy si lidé radnici lépe ohlídají a nenechají vládnout politiky, kteří nepodporují občany svého města a špatně hájí jeho zájmy.

autor: Petra Kosová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.