Petra Kosová: Kdo chce, ať přijde

25. červen 2012
Publicistika

S blížícím se létem a titulem Evropské hlavní město kultury 2015 se zdá, že ulice Plzně ožívají stále častěji kulturními akcemi. Alespoň poslední dny kulturně hektické byly. Petra Kosová to tvrdí v následujícím komentáři.

"Kdo chce, ať přijde, kdo nechce, ať nechodí" - takový je nápis na plakátu k premiéře ochotnického souboru v Plzni-Černicích, který místní nedávno obnovili. Jedná se o rozhořčenou reakci člena souboru na požadavek štamgastů jedné z černických hospod - chtěl totiž, aby soubor hrál už odpoledne, neboť do večera řada místních diváků nevydrží bez piva. Jsou to ti, kteří ještě neví, že umění je řehole a je potřeba se něčeho vzdát, jinak platí ono svobodné: kdo nechce, ať nechodí.

A co zažili ti, kteří chtěli a přišli na kulturní akce v uplynulých zhruba deseti dnech? Minulý víkend vedl Mezinárodní folklorní festival. Nejeden hlas, zklamaný z programu "Historického víkendu", opěvoval jako záchranu z nudy vystoupení na scéně U Branky. Folklorní soubory vytančily a vyzpívaly atraktivní podívanou a energie a ochutnávek jiných kultur měly na rozdávání.

V neděli 17. června přebral štafetu loutkářský festival "Skupova Plzeň". Kromě hlavního pětidenního programu v Divadle Alfa a na dalších scénách nabízel letos po 3 dny také představení v centru města. To je trend, který se bude nejspíš stále posilovat, zvláště během mimořádného ročníku v roce 2015.

Závěr Skupovky se ve čtvrtek kryl s "Dnem hudby" pořádaným Francouzskou aliancí na různých místech v centru, který si rovněž našel své příznivce. No a v sobotu vtrhl na částečně uzavřenou Americkou třídu program Projektu 2015 s názvem "Den Meliny Mercouri". Protože bylo hezky, přišly stovky lidí.

Největší předností letošního "Dne Meliny Mercouri" byl nabízený styl zábavy. Program byl hodně zaměřený na rodiny s dětmi, kdo chtěl, mohl se učit vytvářet razítka nebo šperky, nebo si zažonglovat, zatančit, něco si namalovat.... Na Anglickém nábřeží pod Komerční bankou si zase mohli zájemci při urbanistické akci s názvem "Hele město" postavit ulice a domy z kartonů. Zájem byl velký a ukázalo se, že je to typ akce "přátelské k otcům", protože taťkové se s dětmi při stavbě radnice, kostela, školy, divadla, ulic nebo pojízdného autobusu vyřádili nejvíc. Nesmíme zapomenout na sobotní zahájení festivalu "Živá ulice" - takže pokud se někdo divil, že o víkendu v jindy mrtvém centru proudily davy, je jasno: lidé měli hned několik důvodů být ve městě celý den.

Závěr tohoto komentáře opisuje dramatický oblouk zpět do Černic, protože nejen centrem živ jest Plzeňan. V Černicích byla v sobotu akce pro pár vyvolených: veřejná generálka první inscenace, kterou nazkoušeli tamní ochotníci. Členové souboru a jeho příznivci patří k těm, kteří v Černicích pořádají akce pro děti, koncerty a snaží se, aby se v této okrajové části Plzně, která má dílem charakter vsi a dílem satelitu, něco dělo. Jejich první vlastní divadelní premiéra bude tento týden v sobotu v Lidovém domě. Kdo chce, ať přijde...

autor: Petra Kosová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.