Petra Kosová : Byla by chyba opustit původní návrh nové krajské galerie

11. červen 2012
Publicistika

Krajská galerie jako součást rozlehlého obchodního komplexu Corso - takový je aktuální návrh vedení Plzeňského kraje. Návrh sklízí v odborných kuloárech kritiku a na sociálních sítích peprné reakce. Petra Kosová se mu věnuje v následujícím příspěvku.

Z velkých investičních akcí souvisejících s projektem "Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015" odborníci nejlépe hodnotí návrh na výstavbu nové krajské galerie na místě U zvonu. Zatímco nové divadlo se potýká s kritikou ohledně místa, předraženosti nebo výsledné architektonické podoby a multikulturní centrum Světovar má zase nejistou budoucnost kvůli nedostatku peněz, nová galerie sklízí především chválu. A právem.


Západočeská galerie v posledních letech posiluje celorepublikové a evropské renomé a sbírá ceny za svoji činnost. Pro novou galerii připravila
přesvědčivou koncepci, navíc vzhledem k množství výtvarných děl nesmírné ceny, která jsou zatím skryta v depozitářích, nový objekt opravdu potřebuje. Je nezbytný také pro její další vzdělávací a kulturní aktivity. Díky koncepci bylo možné stanovit jasné podmínky pro výběrové řízení na architektonickou podobu galerie, o které rozhodovala komise složená převážně z odborníků. Vyhrál návrh dvojice uznávaných českých architektů Pilař-Kuba, město uvolnilo pro galerii vhodný exkluzivní pozemek v centru Plzně. Galerie by navíc napravila urbanistickou chybu, protože místo U zvonu je jasně určené k zástavbě a nejvhodnější je právě veřejná budova. A tak velká architektura a významný objekt v Plzni minimálně v posledních 20ti letech nevznikl. Potud bylo všechno jak z partesu.


Projekt usnul kvůli údajným finančním machinacím v operačním programu ROP Jihozápad, jehož následkem bylo přehodnocení žádostí a na plzeňskou galerii se z různých důvodů nedostalo. Za to vedení kraje nemohlo, to se nedalo předpokládat. Zdálo se tedy, že se projekt zatím pouze odkládá. Vždyť stál spoustu peněz a energie a výsledek byl více než podařený.


Proto je současná snaha téhož krajského vedení nacpat galerii do obchodního komplexu o to víc šokující. V první řadě je zřejmé, že se autoři této hororové idey neporadili s odborníky, ale že je výsledkem jednání politiků - a tady se otevírá otázka, jestli politiků samotných, nebo politiků s byznysmeny. Každopádně se politici nejspíš neradili ani s odborníky na veřejné mínění. Zbourání Domu kultury a především jeho nahrazení obchodním megakomplexem na tak exponovaném místě Plzně sleduje totiž s nevolí velké množství voličů v celém regionu. A asi jen málokomu není jasné, jak nekompetentní je rozhodnutí o spojení kulturního dědictví často i národního významu se spotřebním zbožím.

Kubismus


Snad se jedná o chvilkový nápad, jak urychleně řešit citelně chybějící galerii. Doufejme, že se po odborných konzultacích kraj nakonec přece jen rozhodne počkat na evropské peníze a realizovat původní, velmi kvalitní návrh. Je to nejlepší kulturní projekt, který za úřadování současné krajské garnitury vznikl a zřejmě i nejlepší za dlouhá léta v Plzni vůbec.


autor: Petra Kosová
Spustit audio