Petr Stupka radí, jak zpracovat záplavu okurek

Okurková sezóna vrcholí. Petr Stupka nám poradil, jak pestře se dají využít okurky v kuchyni.

3,8 l vody
1,2 l lihového 8procentního octa
300 g cukru krupice
160 g soli
50 tablet cukerinu


Stupkovic rodinný recept na pasterované okurky

Vše promíchat a nechat rozpustit. Do každé sklenice pak přijde 5 pepřů, bobkový list, 2 hřebíčky a lžička hořčičného semínka, dále mrkev, křen, cibule a kopr – vše přiměřeně.


Okurky Klučenické podle paní Marie

Lák:
2 lvody
150g curku
80g soli
5 tabletek umělého sladidla
0,5 locta (8%)

Okurky, nakládání, zelenina

Do každé sklenice:
2 hřebíčky
4 kuličky nového koření
4 kuličky pepře
2 bobkové listy
1 lžička hořičného semínka
2 kolečka mrkve
2 kolečka křenu
1 kolečko cibule
1 snítka kopru

Lák svařit, naplněné sklenice zalít, zavřít a zavařit ve100 °Cpo dobu 10 min.


Znojemské okurky

Nálev uděláme z 1 litruvody, 45 g soli, 400 ml octa a 500 g cukru. Do každé láhve je třeba 5 pepřů, 2 nové koření, 2 hřebíčky, stroužek česneku, 3 kolečka křenu, 2 snítky kopru, lžička hořčičného semínka a 3 kolečka mrkve.


Nadívané okurky

Okurky vydlabame a naplníme křenem, mletým koriandrem a drceným bílým pepřem. Spojené a ovázané nití je naskládáme do soudku či kameninové mísy a proložíme estragonovými listy, tymiánem, krájenou šalotkou. Vše zalijeme svařeným octem se solí.


Okurky na salát

Nakrouhané a osolené okurky necháme ležet 6 hodin, pak slijeme šťávu a zalijeme okurky vychladlým svařeným octem a solí (750 ml vody 250 ml octa 20 g soli, 50 g cukru). Někdy se přidával do okurek křen, jindy drcený bílý pepř či kuličky jalovce. Uchovaný v chladu vydržel okurkový salát i několik měsíců. Při podávání je dobré doplnit ho jemným olejem.

Okurky, nakládání, zelenina


Okurky s celerovou natí

Nálev:
1 l vody
1/4 l octa
60 g soli
20 dkg cukru
1–2 bobkové listy
5 kuliček nového koření
5 kuliček pepře
2 ks hřebíčku
1 lžička hořčičného semínka

Postup:
Připravte nálev a povařte asi 15 minut. Do poloviny sklenice narovnejte okurky (ty větší), dále přidejte 3 kolečka cibule, 5 koleček mrkve, 5 kostiček křenu, celerovou nať a kopr, dorovnejte okurkami (malými) a zalijte. Sterilujte 20 minut na80 °C. Nálev ze tří litrů vyjde přibližně na 15–17 sklenic o obsahu 720 ml.


Okurky pikantně křenové

Tento recept nám prozradila Irena Poláková z Rudné.

Nálev:
2 l vody
0,6 l octa
8 dkg soli
15 dkg cukru
1 lžíce hořčičného semínka
25 ks cukerinů

Postup:
Svařte vodu, ocet, sůl, cukr a hořčičné semínko. Teprve do hotového nálevu přidejte 25 kusů umělého sladidla. Do sklenic k okurkám přidejte kopr, křen cibuli a mrkev podle chuti a dále 10 kuliček celého pepře, 9 kuliček nového koření, 2–3 bobkové listy. Zalijte lákem a sterilujte 20 minut při 80–90 stupních Celsia. Poté je obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout.


Dubňanské bez sterilování

Nálev:
9,5 litru vody
2,5 litru octa
6 balíčků deka
280 sacharinů

okurky

Postup:
Nálev svařte a nechte vychladit. Než se tak stane, připravte si čtyřlitrové sklenice. Na dno položte křenový list, nahrubo nakrájenou cibuli, kolečka mrkve a kopr. Naskládejte okurky a nahoru zopakujte v menší dávce cibuli, mrkev a kopr. Zalijte tak, aby bylo vše ponořeno, a uzavřete. Okurky už nyní nesterilujte, jen uložte do chladného prostoru.


Nakládané za studena

Nálev:
3 litry vody
0,5 litru octa
1 deko
15 kuliček cukerinu nebo jiného cukru

Postup:
Malé nakládačky vložíme do půllitrových zavařovacích sklenic. Prokládáme kolečky cibule, mrkve, koprem a pro pikantnější chuť můžeme přidat jednu feferonku. Naplněné sklenice zalijeme uvařeným a vychlazeným lákem, upevníme víčky a sterilujeme patnáct až dvacet minut při90 °C. Pak sklenice odstavíme. Okurky je možno konzumovat již druhý den!


Okurky jako znojemské

V tomto receptu se nedělá nálev a vše se připravuje rovnou do sklenic.

Okurky, nakládání, zelenina

Postup:
Do větší sklenice dáme 4 kuličky pepře, 4 kuličky nového koření, 2 ks hřebíčku, 4 ks umělého sladidla, 1 velký frťan octa, 1 lžičku soli, 1 bobkový list, kopr, hořčičné semínko, mrkev, cibuli. Napěchujeme okurky. Obsah sklenice dolijeme studenou vodou a při teplotě 80 stupňů 20 minut sterilujeme.


Nakládačky pro diabetiky

Nálev:
1,75 l vody
0.5 litru octa
1 deko
55 kusů umělého sladidla

Postup:
Okurky naskládáme do zavařovacích sklenic. Do každé z nich přidáme tři čtyři malé cibulky, na špalíčky nakrájenou mrkev a kopr. Takto nachystané okurky k zavařování zalijeme horkým lákem. Sklenice naskládáme do vyššího pekáče, zalijeme3 cmvodou, aby nepopraskaly, a sterilujeme dvacet minut v troubě při teplotě250 °C.

autor: Petr Stupka
Spustit audio