Petr Holub: Zázrak ve farmaceutickém průmyslu. Jen se neodehrál v Česku

1. březen 2024

Na jedné straně existuje řada možností, jak může nová firma vydělat na světových trzích velké peníze. Na druhé straně stačí jeden důvod, proč se podobné příběhy nemohou odehrát v Česku.

Finančním světem v minulých dnech proletěl příběh dánské farmaceutické firmy Zealand Pharma. Pracuje tam 250 lidí, funguje zhruba dvanáct let a během celé té doby se snaží vyvíjet nové léky, zatím ovšem na trzích umístila pouze jeden z nich.

Čtěte také

Její roční tržby nejsou úplně astronomické, v přepočtu něco přes miliardu korun, přesto stála novinářům nejen z The Financial Times za speciální článek. Zajímavé totiž není, co Zealand Pharma dokázala, ale co teprve dokáže.

Nová farmaceutická kometa

V dohledné době se chystá prodávat nový lék proti nadváze a obezitě. V první řadě omezuje chuť k jídlu, podle klinických zkoušek však může pomoci i při nemocech, které bývají s obezitou spojovány. Konkrétně by mohl zabránit tvrdnutí jater, které ve vyšším věku hrozí všem, kdo žijí nezdravě, nedokážou kontrolovat váhu, případně trpí cukrovkou.

Zprávy o novém léku způsobily, že cena akcií Zealand Pharmy během týdne vyrostla o třetinu, proti počátku minulého roku na trojnásobek. Tržní kapitalizace firmy, která se do velkého byznysu teprve chystá, činí v přepočtu 80 miliard korun, jen pětkrát méně než u největší tuzemské firmy ČEZ.

Čtěte také

Nikoho to vlastně nepřekvapilo, protože Zealand Pharma se může poučit od jiné dánské firmy Novo Nordisk, která je slavným producentem léků na cukrovku a nově také světového lékového hitu Ozempic, rovněž proti obezitě. Díky tomu je Novo Nordisk nejdražší evropskou značkou s hodnotou okolo 10 bilionů korun, tedy víc než dosahuje tuzemský domácí produkt.

Lepší vrabec v hrsti...

Nabízí se otázka, proč podobné firmy nevznikají v Česku. Přece jen tu existuje celá řada akademických pracovišť i podniků, které se věnují farmacii, spotřeba léků roste. Není úplně jasné, proč tu dosud nikdo nepřipravuje příští blockbustery na trhu s léky.

Existuje snadná odpověď. Pokud jde o trh s léky, Česko je rozvojovou zemí. Dosud existuje jen omezená spotřeba originálních léků a generická léčiva jsou příliš drahá – přinejmenším ve srovnání švédské agentury TLV, jejíž výsledky ovšem ministerstvo zdravotnictví zpochybňuje.

Petr Holub

Příčinou drahoty, a tím i horší dostupnosti léků může být těžkopádná byrokratická regulace, která na rozdíl od dánského státu nedokáže účinně snižovat ceny. Proč vymýšlet nové léky, abych mohl vydělat, když stačí bez práce prodávat preparáty, které vymyslel už někdo jiný, a vydělat na jejich marži sice menší, zato však jistou částku.

Důsledkem je fakt, že se Češi musí nejen smířit s horší dostupností léků, ale zároveň musí připustit, že žádná možnost, které nabízí velký farmaceutický byznys, nebude v Česku na rozdíl od Dánska využita.

Autor je reportér serveru Seznam Zprávy

autor: Petr Holub
Spustit audio