Tereza Zavadilová: Hubnutí jako zlatý důl

6. září 2023

Nejcennější evropskou firmou, měřeno dle hodnoty akcií na burze, se stala dánská farmaceutická firma Novo Nordisk. Ještě před třemi lety přitom uzavírala evropskou top desítku. Za její raketový úspěch a 70procentní růst akcií během roku může to, že úřady nakonec povolily široké užití léku na hubnutí, který prodává pod názvem Ozempic a Wegovy.

Účinnou látkou je semaglutid, což je původně lék na cukrovku, jehož vedlejším účinkem je právě úbytek na váze. Vždycky se říkalo, že zlatý důl najde ta farmaceutická firma, která přijde s účinným prostředkem na hubnutí a na léčbu rakoviny. Bohužel se jako první našlo to méně podstatné. Ale zlatý důl je tady.

Čtěte také

Lék se stal hitem, mezi uživatele se veřejně zařadily celebrity včetně Elona Muska, který už nemůže nikde chybět. Tržby se firmě jen hrnou. Co na tom, že podle kritiků dopady dlouhodobého užívání nemohou být ještě dostatečně známy.

Morálním hazardem je také to, že někteří lidé užívají lék takříkajíc ze sportu, místo aby k touženému úbytku na váze přistoupili zdravým způsobem, tedy méně jíst a hýbat se. Lék by dle lékařů měli užívat lidé, jejichž obezita má komplikovanější příčiny, než je řekněme pohodlnost. 

Byznysově ovšem Novo Nordisk odvedla skvělou práci. Mimochodem dánská firma vznikla před sto lety na tom, že komercionalizovala výrobu inzulínu a postupem času se stala jeho největším světovým výrobcem. S vývojem léků proti diabetu má tudíž značné zkušenosti. 

Evropa žije z historie

To, že se dánská farmaceutická firma stala jedničkou v žebříčku nejhodnotnějších evropských firem, je pro kontinent z jistého úhlu dobrá zpráva, byť je to kvůli léku na hubnutí.

Čtěte také

Několik let až do loňska byl za nejhodnotnější evropskou firmu považován koncern LVHM vlastněný francouzským miliardářem Bernardem Arnaultem. Je to konglomerát 75 superluxusních značek, vzniklých na základě fúze výrobce módy Louis Vuitton s šampaňským Moët a koňakem Hennessy. Před luxusním koncernem byl nejdražší evropskou firmou švýcarský potravinář Nestlé.

Americkým nejdražším firmám už dekádu vévodí několik technologických gigantů v čele s Applem, které rychle mění tvář světa. Žebříčky jakoby potvrzovaly klišé, které se o kontinentálních a zámořských firmách vyprávějí – že Evropa tak trochu žije z historie a tradic a Americe co do inovativnosti nestačí. Italská kůže, francouzské šampaňské a švýcarská čokoláda jsou fajn, ale pokrok prostě nepotáhnou. Inovace ve farmacii tento mýtus nabouraly. 

Tereza Zavadilová

Hlavním vlastníkem Novo Nordisk je dánská nadace, zbytek vlastní fondy a individuální investoři. Nadace je současně největším světovým investorem do biotechnologií, aktivně také podporuje dobročinné aktivity. Poptávka po lécích na hubnutí je obrovská a podle šéfa Novo Nordisk potrvá několik let, než ji firma uspokojí. Je to příběh úspěchu a třeba peníze, které se hrnou, povedou k tomu, že se najdou léky i na závažné choroby. 

Autorka řídí byznysový web Newstream.cz

Spustit audio