Petice proti pořádání technoparty

16. červenec 2009
Zblízka

Peticí bojují proti technařům obyvatelé obce Údrč na Karlovarsku, kde se jen loni technoparty konala čtyřikrát, naposledy duněla obec hudbou o víkendu. Protest doručili na Městský úřad v Bochově, kam obec spadá. Pod dokument se podepsalo 65 lidí.

Andrea ŠTROMAJEROVÁ:
Právě jsem přijela do obce Údrč na Karlovarsku, kde se o uplynulém víkendu konala techoparty, tedy ne přímo v obci, ale na pronajaté louce vzdálené zhruba 2 kilometry od tohoto místa. Hudba i přes tuto vzdálenost zde byla slyšet poměrně hodně, říkají místní obyvatelé.

obyvatelka Údrče na Karlovarsku:
Těm to mlátilo úplně strašně, to byl takový kravál tentokrát, že se nedalo spát vůbec nikde.

Andrea ŠTROMAJEROVÁ:
Na techoparty se sjela více než tisícovka účastníků. I když akce proběhla v klidu, obyvatelé proti ní sepsali petici. Důvodem je právě ta hlasitá hudba, a to hlavně v nočních hodinách, která místní obyvatele ruší.

Helena FRANCOVÁ, autorka petice:
Děti se budí, nemůžou spát, ženský nespějí, jdou ve 4 hodiny ráno uklízet kuchyň.

Andrea ŠTROMAJEROVÁ:
Říká autorka petice Helena Francová. Dalším důvodem sepsání petice bylo také rušení samotné přírody.

Helena FRANCOVÁ, autorka petice:
Která je tady vlastně těžce zkoušená a je tady spousta vyloženě chráněných druh ptactva, no, ta mi přišlo, že se i za ně musíme nějakým způsobem postavit.

Andrea ŠTROMAJEROVÁ:
V minulých letech se zde také technoparty konaly, hudba ale nebyla tak silná jako v letošním roce.

Helena FRANCOVÁ, autorka petice:
Mám pocit, že jsme chtěli jako jaksi dopřát těm dětem nějaký zpestření, ale teďka mi přišlo, že už je toho všeho dost a že vlastně loni jsme se chovali demokraticky a teďka bysme chtěli, aby se demokraticky chovali i technaři to znamená, aby šli pryč.

Andrea ŠTROMAJEROVÁ:
V minulosti lidem v Údrči vadil převážně nadměrný pohyb lidí a automobilů než hlasitá hudba. Na velký hluk ale upozorňovali obyvatelé jiné osady. Už tehdy proto vedení radnice chtělo tuto situaci vyřešit a tak se obrátilo na příslušné orgány, uvedl starosta Bochova Miroslav Egert.

Miroslav EGERT, starosta Bochova:
My jsme požadovali o spolupráci o řešení této akce agenturu ochrany přírody, požadovali jsme Magistrát města Karlovy Vary s tím, zda bychom ta nevymysleli nějaký způsob, jak té akci zabránit, anebo ji nasměrovat do určitého ročního období. Máme takové vyjádření z Magistrátu města v Karlových Varech, že nedoporučují konání akce v měsících jarních až do konce července, ale nevyplývá z tohoto závazného stanoviska nějaký zákaz, o který my bychom se mohli opřít.

Andrea ŠTROMAJEROVÁ:
To, že v letošním roce byla hudba slyšet v obci Údrč silněji než v letech minulých, způsobilo zřejmě i počasí, tedy vítr, který hudbu směřoval přímo na obec Údrč. A je možné, že také nebyly ideálně postaveny takzvané soundsystémy. Letos by se v Údrči technoparty této velikosti konat pravděpodobně neměla, i přesto ale vedení bochovského úřadu chce lidem pomoci a bude proto zjišťovat, co vše může v tomto konkrétním případě udělat.

Miroslav EGERT, starosta Bochova:
Můžeme se možná opřít o nějakou novou vyhlášku o nějaké pravomoce, jak této akci zabránit z pohledu starosty města já nemám. Takže my potřebujeme v tomto nějakým správním řízením se domoci toho, aby to tam prostě se neuskutečnilo, ale nástroje zatím nejsou.

Andrea ŠTROMAJEROVÁ:
Organizátoři technoparty o petici vědí, odmítli se nám k ní ale vyjádřit. Pro Radiožurnál Andrea Štromajerová Údrč na Karlovarsku.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio