Parkovací zóny v Jihlavě se od září rozšíří i k vlakovému nádraží

9. srpen 2023 12:33

V Jihlavě se opět sníží počet veřejných míst, na kterých budou moct řidiči zaparkovat zadarmo. Magistrát pokračuje v zavádění nového parkovacího systému, který spustil letos v květnu.

Od prvního září plánuje tamní magistrát vybírat peníze za odstavení na veřejných plochách v okolí městského vlakového nádraží a v lokalitě Úvoz nedaleko letního kina. Právě do těchto míst se přesunula část aut, která dříve stávala v centru, kde nový systém parkování začal platit letos v květnu.

Reakce lidí na nový parkovací systém nejsou jednoznačné. Někteří obyvatelé centra města si ho chválí, protože mají víc míst pro odstavení auta. Na druhou stranu ale například obyvatelé třídy Legionářů proti novým pravidlům sepsali petici, protože nemůžou mít během dne zaparkovaná auta podél jedné strany ulice.

Další nevýhodou také je, že velká část aut se jen přesunula z centra města za okraj zón, kde musí za parkování platit.

Vedení města chce zavedené změny hodnotit až v následujících měsících. Kdy se po letních prázdninách doprava vrátí do běžného režimu. Relevantnější data by mělo přinést i auto s kamerami, které by od října mělo projíždět ulice města a monitorovat situaci s parkováním. A také případně upozorňovat na auta, jejichž řidiči za parkování nezaplatili.

Spustit audio

Související