Parkovací zóny chce jako další město na Vysočině zavést Žďár nad Sázavou

8. únor 2024 13:52

Parkovací místa v některých žďárských lokalitách jsou obsazená na 126%. Radnice to vyvozuje z dopravní analýzy, na jejímž základě připravuje vlastní parkovací zóny.

Řidiči parkují na chodníku

Centrum Žďáru nad Sázavou je plně obsazené auty prakticky celý den a někde jich je dokonce víc, než se oficiálně vejde. Zajímavé závěry přinesly první výstupy z dopravní analýzy, kterou si zadalo město.

Parkovací kapacita samotného centra je podle analýzy po celý den naplněná z 99,7%. Na jih od něj je plné i okolí parku u Ivana a to dokonce na 126%. Na toto číslo se statistici dostali tak, že započítali i auta odstavená například na trávníku nebo  obecně na nezpevněné ploše.

Město má rovnou i identifikováno, kdo za to může. Téměř polovinu míst obsazují od rána do večera dojíždějící zaměstnanci a nedostává se na krátkodobé návštěvníky.

Rozježděný trávník

Lepší situaci si jako další města na Vysočině slibuje Žďár nad Sázavou od zavedení parkovacích zón. Ty pravděpodobně dost zasáhnou právě dojíždějící. Ostatně podle analýzy tři čtvrtiny lidí do práce ve Žďáře jezdí právě autem. Jen v každém osmém autě má řidič i spolujezdce.

autor: Daniel Zach
Spustit audio